Πέτσας: Απόλυτα εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές

Για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Αρχικά, αναφέρθηκε στο market pass και την κίνηση χωρών της ΕΕ που προχώρησαν σε μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

«Υπάρχει μία σύγκριση που αρέσκεται να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως, παίρνει όμως και αυτή τη διάσταση στα ΜΜΕ, περί μείωσης του ΦΠΑ ως μία πανάκεια που λύνει τα προβλήματα. Είπατε ότι έγινε μείωση 4% του ΦΠΑ στην Ισπανία. Άρα, θα πρέπει να πρέπει να κάνουμε μία αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα; Εάν δει κανείς την επιστροφή 10% που δίνουμε εμείς με το market pass σε πολλά είδη και όχι μόνο στα τρόφιμα, είναι μεγαλύτερης αξίας στην τσέπη του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, εάν μείωνε κανείς τον ΦΠΑ 4% στην Ελλάδα, για μία 4μελή οικογένεια που δαπανά περίπου 500 ευρώ τον μήνα στα είδη που καλύπτονται από το market pass, θα πάρει 50 ευρώ πίσω επιστροφή. Πόσο θα έπαιρνε με το 4% εάν περνούσε αυτή η μείωση στην τελική τιμή; Περίπου 20-30 ευρώ. Αυτό που κάνει η κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα, είναι μεγαλύτερο το όφελος σε σχέση με την λύση που προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση, και εάν περνούσε η μείωση στην τελική τιμή», είπε αρχικά.

Για την «επιδοματική πολιτική» για την οποία κατηγορείται από την αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως, «η αγορά δεν λειτουργεί, εξαιτίας μίας εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης η οποία εν πολλοίς οφείλεται σε διάφορες αρρυθμίες της παγκόσμιας αγοράς συνδεδεμένες και με τις τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η κάθε κυβέρνηση οφείλει, πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις ή αφετηρίες, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι πολλά ελληνικά νοικοκυριά χρειάζονταν στήριξη.

Ποιος τρόπος ήταν ο πιο στοχευμένος; Εμείς επιλέξαμε τρόπους που στόχευαν στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και γι’ αυτό κάναμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία το αναγνωρίζει, ότι μία κυβέρνηση η οποία είναι φιλελεύθερη στην οικονομία, που προωθεί την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρηματικές ιδέες που φέρνουν βιώσιμη ανάπτυξη και δουλειές στον τόπο».

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως, «δεν μπορούμε από τη μία μεριά να λέμε ότι δεν είναι σωστή πολιτική η παροδική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά από την άλλη να μειώνουμε αυτή την ενίσχυση. Επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: