Πιέσεις σε Pfizer και Moderna για την τεχνολογία mRNA | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πιέσεις σε Pfizer και Moderna για την τεχνολογία mRNA  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Αυξάνεται η πίεση στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν τις φόρμουλες των mRNA εμβολίων τους κατά του κορωνοϊού με παραγωγούς σε άλλες χώρες, που έχουν απελπισμένα ανάγκη περισσότερων δόσεων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τη νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, προκειμένου να αναπτύξει το εμβόλιό της, αλλά τώρα – εν μέσω πανδημίας – συμπεριφέρεται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι αρχές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν πρόβλημα να πείσουν την εταιρεία να παραχωρήσει την άδεια χρήσης της τεχνολογίας της, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Πολύ θα θέλαμε να έχουμε μια συζήτηση με τη Moderna σχετικά με μια άδεια για τη διανοητική ιδιοκτησία της, πράγμα που θα έκανε τη ζωή μας τόσο απλούστερη, όμως προς το παρόν όλες οι προσπάθειες δεν έχουν πετύχει κάποια απάντηση», ανέφερε ο δρ Μάρτιν Φρίντε, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Έρευνας Εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δυσκολεύεται να φέρει την αμερικανική εταιρεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εισαγωγή στην Ιατρική με… 18 τρόπους – Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στο εξεταστικό σύστημα

Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού πολλών φτωχών χωρών έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα κατά της Covid-19 και οι υγειονομικές αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες πιέζουν τις αμερικανικές εταιρείες – κυρίως τη Moderna και την Pfizer – να κάνουν περισσότερα πράγματα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των δόσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διακριτικά ωθήσει τις δύο εταιρείες να κάνουν κοινοπραξίες με άλλες εταιρείες, ώστε να δώσουν την άδεια χρήσης της τεχνολογίας τους σε υπεργολάβους, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα εμβόλια για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι διαβουλεύσεις αυτές οδήγησαν σε πρόσφατη συμφωνία με την Pfizer, η οποία θα πουλήσει άλλα 500 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ σε χαμηλή τιμή χωρίς κέρδος για την ίδια, προκειμένου να δοθούν ως δωρεά σε άλλες χώρες, αλλά όχι σε συμφωνία παραχώρησης της τεχνολογίας των εμβολίων της σε τρίτους. Οι αντίστοιχες συζητήσεις με τη Moderna έχουν υπάρξει έως τώρα τελείως άκαρπες, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των ΗΠΑ, που εξέφρασε βαθιά απογοήτευση από τη στάση της εταιρείας.

Στο μεταξύ, μια συμμαχία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών από αναπτυσσόμενες χώρες ετοιμάζει έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ζητώντας της να πιέσει περισσότερο τις αμερικανικές εταιρείες για να μοιραστούν τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: