Πιέζει η Γερμανία να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Πιέζει η Γερμανία να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για τη συζήτηση που άνοιξε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πρωτοβουλία κυρίως της Γερμανίας, για μετάβαση από την ποσοτική χαλάρωση (QE) στην ποσοτική σύσφιξη (QT), δηλαδή από τις αγορές ομολόγων στη σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ με τα δύο προγράμματα που έθεσε σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια, μεγαλύτερο εκ των οποίων ήταν αυτό που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας (PEPP).

Όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συζήτηση αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ερμηνευθεί από την αγορά ως απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ στα πιο «ευάλωτα» ομόλογα, όπως τα ελληνικά και τα ιταλικά, την ώρα που οι αποδόσεις εκτινάσσονται στα ύψη, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και δυσχεραίνουν την πρόσβαση των χωρών με μεγάλα βάρη χρέους στον δανεισμό από την αγορά. Ήδη, για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ η γειτονική Ιταλία, που δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, επιβαρύνεται με πολύ ακριβές νέες εκδόσεις.

Η συζήτηση για το QT άρχισε στα τέλη του καλοκαιριού ανεπίσημα, ενώ πρώτη φορά το θέμα συζητήθηκε από το συμβούλιο στη συνεδρίαση στην Κύπρο, αυτή την εβδομάδα, όπου δεν ήταν προγραμματισμένη η λήψη αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους, το QT είναι το απολύτως φυσικό επόμενο βήμα στο «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός.

Ήδη, όπως λένε, έχουν σταματήσει οι αγορές τίτλων τόσο με το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP),όσο και με το τακτικό πρόγραμμα (APP), ως ένα πρώτο βήμα για την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων -ήδη έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 1,25% και αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,25% επιπλέον ως το τέλος του έτους. Εφόσον οι αγορές τίτλων σταμάτησαν και τα επιτόκια αυξάνονται, θα πρέπει το συντομότερο να αρχίσει και η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει η κεντρική τράπεζα να αφήνει να λήγουν ομόλογα και να πληρώνονται τόκοι, χωρίς να χρησιμοποιεί τα τοκοχρεολύσια για να αγοράζει νέους τίτλους.

Αυτό, σύμφωνα με τους βόρειους υποστηρικτές της «σκληρής» αντίληψης θα λειτουργήσει ως ένας πρόσθετος μηχανισμός μείωσης της ρευστότητας στην ευρωζώνη, ο οποίος θα συμβάλλει στην προσπάθεια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: