Πιθανή συνάντηση Τσαβούσογλου – Μεκντάντ τον Φεβρουάριο | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Τι είπαν Αθήνα-Ουάσιγκτον μετά τις πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου

Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, και θα σηματοδοτούσε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στέλνοντας στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Με τις «ευλογίες» Πούτιν η προσέγγιση

Η Μόσχα είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προτρέψει την Δαμασκό για συμφιλίωση με την Άγκυρα.

Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό».

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι μια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα μπορούσε να προγραμματιστεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα.

«Έχουμε πει στο παρελθόν ότι υπήρχαν κάποιες προτάσεις για μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτές δεν μας εξυπηρετούσαν. Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, εργαζόμαστε για να οριστεί μια ημερομηνία», είπε.

Πιθανή συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ

Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον Άσαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών.

Η σύγκρουση στη Συρία, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, εισήλθε στη δεύτερη δεκαετία παρότι έχει σχετικώς εκτονωθεί.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η κυβέρνηση Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο ενός θύλακα στα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: