Πιτσιλής: 440.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA

Πιτσιλής: 440.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA

Tετρακόσιες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA, την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «από αυτή την εβδομάδα έχουμε σχεδόν 15.000 εγγραφές επιχειρήσεων κάθε μέρα ενώ 52.000 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στην εφαρμογή για μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν ληφθεί 170 εκατομμύρια παραστατικά μέχρι τώρα και τις τελευταίες μέρες διαβιβάζονται 3 εκατομμύρια παραστατικά την ημέρα, ενώ η αξία τους έχει ξεπεράσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ». «Το στοίχημα για εμάς ως το τέλος του χρόνου είναι να έχουν μπει όλες οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «το MyDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ είναι η πιο σημαντική και πιο επιδραστική ψηφιακή μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και αφορά τη σχέση των επιχειρήσεων με το δημόσιο». Τόνισε, ότι είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις γιατί ψηφιοποιεί και απλοποιεί την καθημερινότητά τους, ενώ υπογράμμισε ότι «το όφελος για το δημόσιο είναι ότι έχει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της αγοράς, η έννοια των πλαστών τιμολογίων είναι παρελθόν και μπορούμε μέσα από το σύνολο των παραστατικών που εγγράφονται στο MyDATA να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα, τι να περιμένουμε από τις επιχειρήσεις, τι είναι εύλογες δαπάνες, ώστε να γίνονται πολύ πιο στοχευμένοι έλεγχοι». Από την κατάσταση αυτή, σχολίασε ότι αναμένεται μείωση της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, ενώ γνωστοποίησε ότι επόμενο βήμα για τις επιχειρήσεις είναι η οριστική απαλλαγή από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, η προσυμπλήρωση δηλώσεων μέσα από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων και η διευκόλυνση των επιστροφών.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα myPROPERTY για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δήλωσε ότι «μέχρι την υποχρεωτικότητά της η συμμετοχή των συμβολαιογράφων ήταν 35% και από τότε που έγινε υποχρεωτική το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 92%».

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα» ώστε να ληφθούν μηνύματα από την αγορά για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει. Σκοπός της Αρχής, όπως είπε, είναι ως το τέλος Ιανουαρίου να έχει καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να φέρει για να βελτιωθεί το κανονιστικό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: