Πλεύρης: Από το 2018 οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία Παίδων – Πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη οι αναισθησιολόγοι

Πλεύρης: Από το 2018 οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία Παίδων - Πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη οι αναισθησιολόγοι

Το πρόβλημα με τα χειρουργεία ξεκινάει από το 2018. Το 2019 στη λίστα ήταν 2.853 χειρουργεία. Αυτό παραλάβαμε και σήμερα είναι 2.925 χειρουργεία. Αυξήθηκαν κατά 70 χειρουργεία μέσα στην πανδημία» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε απάντησή του στις αναφορές Τσίπρα για 3.000 παιδιά που είναι σε λίστα για να χειρουργηθούν στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως το πρόβλημα αυτό υπάρχει γιατί, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στο Παίδων “Αγία Σοφία”, οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι υπάρχουν, η διαφορά από το ’19 είναι ότι από τους 12 αναισθησιολόγους σήμερα είμαστε στους 10 αναισθησιολόγους.

Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στους αναισθησιολόγους, και στα Παίδων αυτό επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, γιατί ενώ κάποιος μπορεί να ακούει 10 αναισθησιολόγους και ενώ σε χειρουργεία ενηλίκων μπορεί να υπάρχει επάρκεια, στα χειρουργεία που είναι παιδάκια, ακριβώς επειδή πολλά από αυτά τα χειρουργεία απευθύνονται σε βρέφη με πολύ μικρό βάρος, τα χειρουργεία αυτά χρειάζονται και μεγαλύτερη φροντίδα και είναι και πολύ πιο επώδυνα και πολύωρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αναισθησιολόγοι αυτή τη στιγμή είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. «Αυτό που ακούω κιόλας, λένε “ναι, κάντε προσλήψεις”. Αυτή τη στιγμή συνολικά η Ευρώπη έχει λιγότερους αναισθησιολόγους απ’ ό,τι χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός που κάνουμε είναι ο εξής: Πρώτα απ’ όλα μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και, επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων. Δηλαδή, μη νομίζουμε ότι με μία μεταφορά δεν δημιουργείται κάπου αλλού ένα πρόβλημα…». 

Ο υπουργός επισήμανε ότι στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και με την αρμόδια πενταμελή επιτροπή, «καταλήξαμε σε τρεις άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Είναι η μεταφορά των αναισθησιολόγων, η κατά προτεραιότητα μεταφορά σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα, από άλλα νοσοκομεία που η επάρκειά τους είναι τέτοια που μπορούν να δώσουν αναισθησιολόγους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται. Οι αναισθησιολόγοι όταν φεύγουν, σημαίνει ότι αντιστοίχως τακτικά χειρουργεία που υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα θα πάνε πίσω.

Δηλαδή πολλές φορές λέμε με ευκολία κάποιες λέξεις. Παντού υπάρχουν χειρουργεία. Έχουμε που έχουμε το θέμα των αναισθησιολόγων, φανταστείτε ότι εδώ πέρα δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν οποιονδήποτε αναισθησιολόγο» παρατήρησε.

Όπως συμπληρωσε, υπήρξε περίοδος που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: