Πλεύρης: Αυξήσεις μόνο σε φθηνά φάρμακα – Ο ΕΟΠΥΥ θα τις καλύψει

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τις ελλείψεις στα φάρμακα που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά και για τις αυξήσεις που καταγράφονται. Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κρίση στην αγορά φαρμάκων. Σημειώνει μάλιστα ότι οι αυξήσεις θα αφορούν φθηνά φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει το βάρος αυτών.

«Οι οποίες αυξήσεις στις τιμές θα αφορά «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Σ’ ό,τι αφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά κτλ, ο υπουργός Υγείας «έριξε» την ευθύνη και πάλι σε εξωγενείς παράγοντες. «Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας 
 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: