Πληθωρισμός 12%! Τσουνάμι ακρίβειας- Αυξήσεις έως 332%!

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 12% έναντι αύξησης 11,4% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο και 11,6% τον Ιούλιο

Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον μήνα Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 12%, ποσοστό που υποκρύπτει ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες ξεπερνούν και το 330% σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά.

Το μήνυμα για την έκρηξη του πληθωρισμού τον μήνα Σεπτέμβριο δόθηκε από τα προσωρινά στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε η Eurostat στο τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έφτασε στο 12,1%.

Τελικά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 12% έναντι αύξησης 11,4% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο και 11,6% τον Ιούλιο.

Στην κορυφή λίστα των ανατιμήσεων βρίσκονται το φυσικό αέριο το ηλεκτρικό ρεύμα, τα υγρά καύσιμα τα τρόφιμα, τα οποία πιέζουν ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα προκαλούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Συγχρόνως, τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν το κύμα των ανατιμήσεων με παγωμένα εισοδήματα, ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ισχυρές πιέσεις δέχονται  και από την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι οι υψηλότερες ανατιμήσεις καταγράφονται τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:

Κατά 13,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα. 
Κατά 2,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
Κατά 3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Κατά 35,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 
Κατά 9,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
Κατά 2,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: