ΠΟΕ: Ανάπτυξη 1% στο εμπόριο το 2023

ΠΟΕ: Ανάπτυξη 1% στο εμπόριο το 2023

Επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου εμπορευμάτων το 2023, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του υψηλότερου ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που θα αυξήσει το κόστος στη μεταποίηση και θα συμπιέσει το εισόδημα των νοικοκυριά με άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο.

Ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη ανακοίνωσε σήμερα  ότι αναμένει το εμπόριο εμπορευμάτων να αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, περισσότερο από την εκτίμηση του Απριλίου που εκτιμούσε αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, βλέπει αύξηση του εμπορίου μόλις 1,0%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%.

Οι προβλέψεις του ΠΟΕ – που συμπίπτουν με εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη – αποτελούν μια τεράστια επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9,7% το 2021. Η ανάπτυξη εκείνη αιμοδοτήθηκε από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα κατ’ οίκον χρήσης, καθώς τα ταξίδια και πολλές υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνδυασμό με τους οικονομικούς κινδύνους που απειλούν ΗΠΑ και Ευρώπη, ο ΠΟΕ αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες αναμένεται να υποφέρουν επίσης. “Το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών για καύσιμα, τρόφιμα και λιπάσματα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανασφάλεια και πίεση στο χρέος αναπτυσσόμενων χωρών”, σημειώνει.

Η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η αργοπορημένη αντίδρασή τους έναντι ενός πληθωρισμού που πιθανόν να έχει ήδη κορυφωθεί αποτελούν επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: