Ποια είναι η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ποια είναι η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν

Απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναμέτρηση της Τρίτης 3 Νοεμβρίου μεταξύ του σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από όλον τον κόσμο, καθώς χαρακτηρίζεται ήδη από βαθιά πόλωση. Παράλληλα, έχει μετατραπεί σε μία σύγκρουση μεταξύ ενός ανθρώπου που έχει αμφισβητήσει στον πυρήνα τους τα «ιερά και τα όσια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1945 και μετά και ενός καθαρού εκφραστή της παραδοσιακής, φιλελεύθερης Αμερικής που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στον κόσμο.

Αυτό είναι το περίγραμμα της αναμέτρησης. Για την Ελλάδα όμως, παραδοσιακή σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί κομβικό αναφορικά με την επιρροή που ο επόμενος πρόεδρος και το επιτελείο του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας θα έχει για μία σειρά ελληνικών συμφερόντων – με κορυφαίο, όπως είναι σαφές, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων που διέρχονται το τελευταίο διάστημα μείζονα κρίση. Ο ρόλος της Ουάσιγκτον υπήρξε πάντα σημαντικός για τις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας, αν και ορισμένες φορές όχι και τόσο θετικός για τις ελληνικές θέσεις. Δεδομένης δε της αμφίθυμης στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην τρέχουσα συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων – λόγω και της ιδιάζουσας προσωπικής σχέσης του Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μία πιθανή νίκη του Τζο Μπάιντεν θεωρείται ότι θα μπορούσε να επαναφέρει μία κανονικότητα που έχει χαθεί σε σχέση με τη στάση και τον διεθνή ρόλο της Ουάσιγκτον.

Κορωνοϊός : Επιστροφή στον… Μάρτιο – Σήμα κινδύνου από τα συγκριτικά στοιχεία

Δίκτυο στελεχών

Αναμφίβολα, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν μία κυβέρνηση Μπάιντεν σε περίπτωση που ο πρώην αντιπρόεδρος επικρατήσει, κάτι όχι βέβαιο ακόμη, συνιστούν μία κρίσιμη μάζα που η Αθήνα θα πρέπει να λάβει υπόψη της στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ο κ. Μπάιντεν έχει διαμορφώσει γύρω του ένα τεράστιο δίκτυο στελεχών που σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Foreign Policy» ανέρχεται σε περίπου 2.000 άτομα. Είναι προφανές ότι ανάμεσα σε αυτά υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας Κλίντον και είχαν αξιοποιηθεί και επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Υπάρχει επίσης άλλη μία ομάδα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: