Ποια είναι η θεραπεία για την ακμή; Η δερματολόγος απαντά – Shape.gr

θεραπεία για την ακμή

Πριν από χρόνια έλεγαν στις έφηβες µε ακµή να σταµατήσουν να τρώνε πατατάκια και να απλώνουν κάποια κρέµα. Σήµερα γνωρίζουµε πολύ περισσότερα πράγµατα για τους λόγους που πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ακµή. Επίσης, οι δερµατολόγοι είναι σε θέση να δώσουν και τις πιο αποτελεσµατικές λύσεις για την αντιµετώπισή της. Πατατάκια, ωστόσο, πρέπει να σταµατήσεις να τρως -αλλά όχι επειδή έχεις ακµή.

Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, ούτε υπάρχει μία θεραπεία για την ακμή. Παρά το γεγονός ότι αυτή η φλεγµονή του δέρµατος έχει τις ρίζες της σε µια κοινή αιτία –ορµονικές διακυµάνσεις που διεγείρουν τους σµηγµατογόνους αδένες–, οι διαφοροποιήσεις τόσο σε σχέση µε τη σοβαρότητα των συµπτωµάτων όσο και µε την ανταπόκριση στις θεραπείες είναι µεγάλες.
Γι’ αυτό, πριν καταφύγεις σε κάποια αβέβαιη θεραπεία για την ακμή σου χωρίς να έχεις εξακριβώσει τον τύπο της, διάβασε προσεκτικά τις συµβουλές που σου δίνει η Αµαλία Τσιατούρα, ειδική δερµατολόγος-αφροδισιολόγος.

Ποια είναι τα είδη της ακμής;
Πρόκειται για το είδος της ήπιας ακµής κατά την οποία εµφανίζονται σπυράκια και λευκά ή µαύρα στίγµατα διάσπαρτα σε µέτωπο, µύτη και πιγούνι. Η αιτία εµφάνισής της είναι πολύ συγκεκριµένη: ένα συστατικό του φυσικού λίπους του δέρµατος, το σµήγµα, φράσσει τους πόρους εξαιτίας (και) των συσσωρευµένων νεκρών κυττάρων.

Η φλεγµονώδης

Σε προχωρηµένο στάδιο αυτή η απόφραξη των πόρων οδηγεί σε φλεγµονή. Τα σπυράκια ή τα στίγµατα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώµα µαζί µε ορατό πύον.
Είναι η πλέον σοβαρή µορφή της ασθένειας, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσµα µιας γενικευµένης λοίµωξης.

Πότε και γιατί εμφανίζεται η ακμή;
Η κυστική ακµή θεωρείται από τους γιατρούς κληρονοµική, είναι συνήθως πολύ επώδυνη και µπορεί να οδηγήσει σε παραµορφώσεις του δέρµατος ή µόνιµες ουλές. Όσον αφορά τα άλλα δύο είδη ακµής, τη φαγεσωρική και τη φλεγµονώδη, τα αίτια είναι ποικίλα και διαφοροποιούνται ανάλογα µε την ηλικία ή τον τρόπο ζωής.
Εκτός κι αν είσαι έφηβη, ακµή µπορεί να εµφανίσεις στη διάρκεια της περιόδου σου ή της εγκυµοσύνης, ενώ πολύ συχνά αναφέρονται συµπτώµατα ακµής µερικούς µήνες µετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών. Σε µικρότερο ποσοστό ηκµή σου θα επιδεινωθεί ή θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών που περιέχουν στη σύνθεσή τους πολλά λιπαρά συστατικά. Αν συνταιριάξεις όλα αυτά, θα βγάλεις το αρχικό συµπέρασµα για τον τύπο και τα αίτια των δικών σου συµπτωµάτων ακµής. Και η θεραπεία για την ακμή που θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: