Ποια όρια ηλικίας κινδυνεύουν να αυξηθούν (πίνακες)

Ποια όρια ηλικίας κινδυνεύουν να αυξηθούν (πίνακες)

Η προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε υλοποίηση των συστάσεων του «μνημονίου» Πισσαρίδη έχει σπείρει πανικό σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι ανησυχούν πως μπορεί να χρειαστούν και άλλα πέντε χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μελετάει ήδη την κατάργηση του μεταβατικού καθεστώτος που ισχύει για το διάστημα 2015-2021, όπως και για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης είτε στα 62 με 40 έτη είτε στα 67 έτη.

Από το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει δοθεί καμία πειστική διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στα όρια ηλικίας του μεταβατικού καθεστώτος, αλλά και να δοθεί κάποια στιγμή, δεν σημαίνει, πως θα τηρηθεί.

Η ανησυχία για το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις  που ισχύουν, ως μεταβατικό καθεστώς, εντάθηκε από την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη όπου αναφέρεται ότι «χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» και επισημαίνει ότι «έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών» ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών.

Στην ουσία, προαναγγέλλεται επανεξέταση με σκοπό την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος της ηλικίας, για όσους έχουν συμπληρώσει ορισμένο χρόνο ασφάλισης.

«Κατοχυρωμένα» ή «θεμελιωμένα» δικαιώματα

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους που έχουν απλά «κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», δηλαδή, μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία για τη λήψη της σύνταξης, πληρούν μόνο μία από τις δύο προϋποθέσεις ήτοι, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ή την απαιτούμενη ηλικία.

Δηλαδή, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται όσοι έχουν μεν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, αλλά δεν συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία, αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, για πλήρη σύνταξη.

Μικρότερο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζουν όσοι την κρίσιμη ημερομηνία, θα έχουν «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», δηλαδή έχουν συμπληρωμένα και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

Μέχρι και τις 31-12-2021 σύνταξη πριν από τα 62 μπορούν να λάβουν, περίπου 20 κατηγορίες ασφαλισμένων κάνοντας χρήση των ευνοϊκών μεταβατικών διατάξεων, εφόσον δεν αλλάξουν.

Από την 1η-1- 2022 οι ευνοϊκές διατάξεις καταργούνται, σύμφωνα με ορισμένους εργατολόγους, ενώ σύμφωνα με άλλους, εξακολουθούν και ισχύουν, για όσους στην πορεία, συμπληρώνουν όρια ηλικίας και χρόνια εργασίας.

Σημειώνεται ότι από το 2022 και μετά το όριο ηλικίας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: