Ποιο αλεύρι να χρησιμοποιήσω σύμφωνα με τις ανάγκες μου; – Shape.gr

Ποιο αλεύρι να χρησιμοποιήσω σύμφωνα με τις ανάγκες μου; - Shape.gr

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικό διαιτολόγο με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, BSc, ΜSc, PgD (CERT Cornell University) (getactive.gr, notanordinarymum.gr)

Αλεύρι από φαγόπυρο
Πρόκειται για ψευδοδημητριακό που δε σχετίζεται με το σιτάρι και τη γλουτένη, μας παρέχει πλήθος αντιοξειδωτικών, με υψηλές ποσότητες δύο συγκεκριμένων τύπων, της ρουτίνης και της κερσετίνης. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η ρουτίνη φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα του Αlzheimer, ενώ η κερσετίνη συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Η κατανάλωσή του βοηθά, επίσης, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, της αρτηριακής πίεσης, του υψηλού σακχάρου, ενώ σχετίζεται με μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης και βελτίωση της αναλογίας της HDL ή «καλής» με τη συνολική. Μπορείς να το προσθέσεις στη σούπα, τη σαλάτα ή ακόμα και στα μπιφτέκια λαχανικών αποκομίζοντας οφέλη.
Από αμάρανθο
Ο αμάρανθος έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική, αλλά πήρε την ονομασία του από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «το λουλούδι που ποτέ δε μαραίνεται», ενώ έχει πλούσια ιστορία και αποτέλεσε σημαντική τροφή για τους Ίνκας, τους Μάγιας και τουςΑζτέκους. Πρόκειται για καρπό με μεγάλη διατροφική αξία και οφέλη, με μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να μπλοκάρει τη φλεγμονή στον οργανισμό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από σόργο
Το σόργο καλλιεργείται και ως δημητριακό και ως ζωοτροφή, ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή σιροπιού, αλλά και κάποιων αλκοολούχων ποτών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει ωφέλιμα φυτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης σακχάρων, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου σταθερά.
Από κινόα
Η κινόα έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης για vegan και χορτοφάγους και ως ψευδοδημητριακό χωρίς γλουτένη. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Από τεφ (teff)
Είναι ο πιο μικροσκοπικός καρπός που υπάρχει, με μέγεθος 1/100 ενός καρπούσιταριού, αλλά έχει πολλή πρωτεΐνη, που προωθεί τον κορεσμό, μειώνει τις λιγούρες και δίνει ώθηση στο μεταβολισμό. Ταυτόχρονα, καλύπτει τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες και μας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά θειαμίνη.

Από μανιόκα (ταπιόκα)
Η μανιόκα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: