Ποιο είναι το ιδανικό σπορ για σένα; Την απάντηση θα δώσει το DNA σου – Shape.gr

Ποιο είναι το ιδανικό σπορ για σένα; Την απάντηση θα δώσει το DNA σου - Shape.gr

Συνεργάστηκε η Χαρούλα Μαθιοπούλου – Μπιλάλη, BSc, MMedSc, μοριακή βιολόγος, ειδικός αναπαραγωγικής υγείας.

Σου έχει τύχει να θέλεις να χάσεις βάρος, να τρέχεις πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα και να μην τα καταφέρνεις; Ή μήπως όνειρό σου είναι οι ατσάλινοι μύες, αλλά τα καθίσματα και οι έλξεις αποδεικνύονται μια αποτυχία;
Κι όμως, όπως μαθαίνουμε τώρα, η αιτία μπορεί να κρύβεται πίσω από το γενετικό προφίλ σου. Η αθλητική γονιδιωματική, χρησιμοποιώντας τη μοριακή βιολογία και τις κινητικές επιστήμες, αν και σε πειραματική φάση ακόμη, μπορεί μέσα από τη φωτογραφική ανάλυση του DNA σου να προσδιορίσει την αθλητική συμπεριφορά σου και να σου προτείνει τρόπους διαμόρφωσης της άσκησης και της διατροφής σου. «Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και για εκείνους που αναζητούν λίγη καθημερινή ευεξία μέσω της άθλησης» τονίζει ο Riccardo Longinari, προπονητής και αθλητικός  ερευνητής στο Μπέργκαμο.

Μια εξέταση αποκαλύπτει την κλίση σου
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από ένα γενετικό τεστ που διεξάγεται μέσω ενός δείγματος σάλιου. Ένα ειδικό λογισμικό επικεντρώνεται σε πληθώρα γονιδίων που σχετίζονται με φυσικές επιδόσεις, όπως τα παρακάτω: το Ace (ένζυμο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση), το Actn3 (που θεωρείται το γονίδιο αντοχής, μια πρωτεΐνη που απαντάται μόνο σε ίνες με γρήγορες συσπάσεις), το Ppara (ρυθμιστής ενεργειακού μεταβολισμού) και το Vdr (υποδοχέας βιταμίνης D). Ακολουθεί έλεγχος σχετικά με το πόσα από αυτά τα γονίδια –και αν– έχουμε. «Το αποτέλεσμα είναι ένα συνοπτικό πλαίσιο που χωρίζεται σε δύο περιοχές: η μία σχετίζεται με τον αθλητισμό και η άλλη με τη διατροφή» επισημαίνει ο Longinari. «Η πρώτη αξιολογεί την προδιάθεση για αερόβια άσκηση ή για μυϊκή ενδυνάμωση. Η δεύτερη περιοχή, ωστόσο, επικεντρώνεται σε πιθανές δυσανεξίες και ανεπάρκεια σε βιταμίνες».
Καιρός να ανατραπούν τα στάνταρ
Όλες το έχουμε βιώσει αυτό: Διατροφή, πρόγραμμα στο γυμναστήριο, πείνα, ιδρώτας, αναμονή, αλλά, μάταια, καμία αλλαγή προς την ιδανική κατεύθυνση, αυτήν που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου και περιμένεις να τη δεις μια μέρα να γίνεται πραγματικότητα.
Το πρόβλημα με τις διατροφικές συνήθειες ή με τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης είναι ότι παραμένουν τυποποιημένα: Θες να χάσεις βάρος; Τότε «χτυπήσου» με αερόβια άσκηση, αυτή δηλαδή που θα σε κάνει να ιδρώσεις. Θέλεις να αποκτήσεις δύναμη; Σήκωσε βάρη και κάνε έλξεις. Και όσο για το φαγητό, το μεσημέρι υδατάνθρακες, πρωτεΐνη το βράδυ, αλλά τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: