Ποιοι ασθενείς με covid θα χρειαστούν ΜΕΘ; Απαντά αλγόριθμος με ακρίβεια | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ποιοι ασθενείς με covid θα χρειαστούν ΜΕΘ; Απαντά αλγόριθμος με ακρίβεια  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η πανδημία του νέου κορωνοϊό «σφυροκοπά» και πάλι την Ευρώπη και σε πολλές χώρες τα νοσοκομεία υφίστανται τρομακτική πίεση. Τώρα όμως ένας καινοτόμος αλγόριθμος υπόσχεται να ανακουφίσει τα συστήματα υγείας από την πίεση που τους ασκείται κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με νέα κύματα του SARS-CoV-2. Aυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που μαζί με συνεργάτες τους από νοσοκομεία της Δανίας ανέπτυξαν τον αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει την εξέλιξη της πορείας της νόσου στους ασθενείς με COVID-19 σε συνάρτηση με το πόσοι εξ αυτών υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και  μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Καλύτερη πρόβλεψη, καλύτερος σχεδιασμός

«Εάν είμαστε σε θέση να δούμε εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσουμε ζήτημα με τις κλίνες σε ένα νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα, μπορούμε να κάνουμε καλύτερο σχεδιασμό και να κατευθύνουμε τους ασθενείς προς άλλα νοσοκομεία με περισσότερες διαθέσιμες κλίνες και προσωπικό. Ετσι ο αλγόριθμός μας έχει τη δυναμική να σώσει ζωές» εξήγησε ο Στέφαν Λορέντσεν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα της Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εκ των συγγραφέων μελέτης σχετικά με τον αλγόριθμο η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Χρήση αναλυτικών στοιχείων κάθε ασθενούς

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί στοιχεία του κάθε ασθενούς όπως το φύλο, η ηλικία, τα φάρμακα που λαμβάνει, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το αν είναι ή όχι καπνιστής, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και άλλα. Με βάση αυτά τα δεδομένα προβλέπει πόσοι ασθενείς, μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο μιας ημέρας ως 15 ημερών, θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του αλγορίθμου με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Rigshospitalet και το νοσοκομείο Bispebjerg. Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα σχετικά με την υγεία 42.526 Δανών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου του 2020 και Μαΐου 2021.

Ακρίβεια πρόβλεψης άνω του 90%

Σε γενικό πλαίσιο σήμερα χρησιμοποιούνται αναδρομικά μοντέλα για την πρόβλεψη των νοσηλειών που συνδέονται με την COVID-19. Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τους εξατομικευμένες πληροφορίες για τον κάθε ασθενή, όπως το ιατρικό ιστορικό του, η ηλικία, το φύλο του και άλλα. «Για παράδειγμα, τα υπάρχοντα μοντέλα δεν μπορούν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: