Ποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί καταδικάζουν το μπλόκο Twitter σε Τραμπ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί καταδικάζουν το μπλόκο Twitter σε Τραμπ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η οριστική απαγόρευση του Twitter στα τιτιβίσματα του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έφερε ανακούφιση σε πολλούς, όχι όμως σε όλους.

Στον απόηχο των πρωτοφανών επεισοδίων στο αμερικανικό Καπιτώλιο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «προβληματική» την απόφαση του Twitter, ενώ o Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Αγορών Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.

Ελληνοτουρκικά : Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με Τουρκία

Στη Γαλλία, πολιτικοί από όλα σχεδόν τα κόμματα καταδίκασαν τον αποκλεισμό του Τραμπ, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία».

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την απόφαση αυτή, ο υπουργός αναφέρθηκε στην «απειλή» που συνιστά η «ψηφιακή ολιγαρχία» για τα κράτη και τη δημοκρατία, και τόνισε ότι μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των Big Tech.

Την Παρασκευή, το Twitter ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του. Ακολούθησαν το Facebook και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες όπως τα δίκτυα Snapchat και Twitch.

H εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο σόκαρε τις ΗΠΑ (Reuters)

Εκκλήσεις για εποπτεία

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ σχολίασε ότι ο αποκλεισμός προσώπων από τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων» καθορισμένων από τον νόμο.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε το 2020 να περάσει νομοσχέδιο για να περιορίσει τις φωνές που κηρύσσουν το μίσος στο διαδίκτυο. Όμως το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το τον νόμο με το επιχείρημα ότι έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Ατάλ είπε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα ο έλεγχος του περιεχομένου από τον να εμποδίζεται κάποιος να εκφραστεί».

Η αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν επίσης την απόφαση του Twitter. Εξαίρεση, η ευρωβουλευτής Ορόρ Λαλίκ (Αριστερά), η οποία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να «ευχαριστήσει» την πλατφόρμα.

Στη Γερμανία, η Μέρκελ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, διαμήνυσε όμως διά του εκπροσώπου της ότι ο αποκλεισμός του Τραμπ είναι «προβληματικός».

«Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης έχει θεμελιώδη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: