Ποιοι τομείς κινδυνεύουν περισσότερο με αποδιοργάνωση λόγω των πολλών κρουσμάτων της Omicron

Ποιοι τομείς κινδυνεύουν περισσότερο με αποδιοργάνωση λόγω των πολλών κρουσμάτων της Omicron

Η παύση εργασίας λόγω της Omicron θα είναι ο επόμενος οικονομικός εφιάλτης, ύστερα από εκείνον του πρώτου κύματος της πανδημίας; Η ανησυχία εντείνεται για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αποδιοργάνωση λόγω της καταιγίδας κρουσμάτων που αναμένεται τον Ιανουάριο.
Οι τομείς που κινδυνεύουν από την απουσία των εργαζομένων λόγω των «εκατοντάδων χιλιάδων» κρουσμάτων την ημέρα είναι πολλοί, επισήμανε ο Ολιβιέ Γκερέν, μέλος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, η διανομή τροφίμων, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, εξέφρασε ανησυχίες για μια «πιθανή αποδιοργάνωση ορισμένων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας».
Η παραλλαγή Omicron δεν έχει γίνει ακόμη η επικρατούσα στη Γαλλία και δεν προκαλεί μαζικές καραντίνες λόγω πολλών θετικών κρουσμάτων ή επαφών με ασθενείς. Όμως τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εδώ και οι προβολείς στρέφονται στο έκτο κύμα που αναμένεται τον Ιανουάριο.
Στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η εταιρεία SNCF διαπιστώνει κάποια μικροπροβλήματα στον προαστιακό, όχι όμως και στις κεντρικές γραμμές. Η RATP «δεν ανησυχεί προς το παρόν» και τα Ταχυδρομεία δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις αερομεταφορές, η Air France δεν έχει τόσους πολλούς πιλότους ή άλλα μέλη του πληρώματος σε καραντίνα ώστε να αναγκαστεί να ακυρώσει πτήσεις.

Ωστόσο η σκανδιναβική εταιρεία SAS υποχρεώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη να ακυρώσει δεκάδες πτήσεις λόγω της απουσίας των ασθενών εργαζομένων της. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Lufthansa στις διεθνείς πτήσεις, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει ότι η αιτία ήταν η παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, σε όλον τον κόσμο ακυρώθηκαν πάνω από 2.000 πτήσεις, οι περισσότερες στις ΗΠΑ.

Στις βιοτεχνίες και τις μικρές οικοδομικές εταιρείες, έναν τομέα που ήδη πλήττεται από ελλείψεις προσωπικού, «οι στενές επαφές και τα θετικά κρούσματα σημαίνουν ότι χάνουμε εργατικό δυναμικό και θα είναι δύσκολο να καλύψουμε» το κενό, σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Capeb Ζαν-Κριστόφ Ρεπόν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να δηλώνει ότι υπάρχει «πρόβλεψη» ώστε η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της οικονομίας. «Πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο της παράλυσης της χώρας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε μια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: