Πόλεμος κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες: «Θα σκοτώσω όποιον καταστρέφει τη χώρα», διαμηνύει ο πρόεδρος Ντουτέρτε

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες: «Θα σκοτώσω όποιον καταστρέφει τη χώρα», διαμηνύει ο πρόεδρος Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, επανέλαβε χθες Δευτέρα την προειδοποίηση ότι θα «σκοτώσει» οποιονδήποτε «καταστρέφει τη χώρα και τη νεολαία της», αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών που κήρυξε πιθανόν δεν θα έχει ολοκληρωθεί προτού ολοκληρωθεί η θητεία του το 2022.
Στην τελευταία του ομιλία για την κατάσταση του έθνους στο Κογκρέσο, ο κ. Ντουτέρτε σημείωσε πως όταν υποσχόταν πως θα επιτύγχανε την εξάλειψη των ναρκωτικών μέσα σε έξι μήνες, καθώς αναλάμβανε την εξουσία το 2016, δεν γνώριζε ακόμη την έκταση του προβλήματος.

«Δεν ήξερα πως θα εμπλεκόμουν σε πόλεμο με την ίδια μου την κυβέρνηση», πέταξε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, υπογραμμίζοντας πως δεν περίμενε ακόμη πως ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα αποκαλυπτόταν πως ενέχονται στη διακίνηση.

«Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε στον αγώνα κατά των ναρκωτικών», επέμεινε. Το πρόβλημα αυτό «στοιχειώνει τη χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, καταστρέφει οικογένειες, ξηλώνει το ηθικό νήμα της κοινωνίας μας».

«Θα είμαι ειλικρινής, δεν θα το αρνηθώ ποτέ» και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «μπορεί να το καταγράψει: σε όσους καταστρέφετε τη χώρα μου, λέω πως θα σας σκοτώσω. Σε όσους καταστρέφετε τη νεολαία της χώρας μου, λέω πως θα σας σκοτώσω», διατράνωσε ο 76χρονος πρόεδρος.

«Θα σας σκοτώσω επειδή αγαπάω τη χώρα μου».

Στο ΔΠΔ έχει κατατεθεί αίτημα για την έναρξη πλήρους ποινικής έρευνας όσον αφορά την πολυαίμακτη εκστρατεία του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στις Φιλιππίνες, καθώς η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όπως «φόνοι, βασανισμοί και άλλες απάνθρωπες ενέργειες» παρότι οι αρχές αντιτείνουν πάγια πως οι αστυνομικοί σκοτώνουν υπόπτους «σε νόμιμη άμυνα».
Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας για την πάταξη της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών στις Φιλιππίνες τα τελευταία πέντε χρόνια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη και τριπλάσιος.

Σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, εγείρεται το ερώτημα αν διαπράχθηκαν εξωδικαστικές δολοφονίες από την αστυνομία, ή ακόμη αν τα θύματα ενέχονταν καν στη διακίνηση.

Ο κ. Ντουτέρτε είπε εξάλλου πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι η προεδρία του δεν θα κρινόταν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: