Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίζουν τώρα στον διάλογο παρά τις ρωσικές αγριότητες κατά αμάχων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίζουν τώρα στον διάλογο παρά τις ρωσικές αγριότητες κατά αμάχων

Η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία δεν έχει τέλος, όπως δραματικά καταγράφεται με τους συνεχείς βομβαρδισμούς κατά αμάχων και κοινωνικών υποδομών –ακόμα και ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη– ωστόσο για πρώτη φορά, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, διαφαίνονται περιθώρια για μία διπλωματική λύση.
Πολλά θα φανούν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ και της Ουκρανίας, Κουλέμπα, αλλά ήδη, τόσο από την πλευρά της Μόσχας όσο και του Κιέβου διατυπώνονται θέσεις, που δημιουργούν την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο έχουν σημειώσει πρόοδο. Πιθανόν αυτή την αίσθηση να «εισέπραξαν» οι αγορές την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια και να πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο δρόμος της διπλωματίας φαίνεται να ανοίγει και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν διάφορες πλευρές διεθνώς, με το Βερολίνο να εισέρχεται δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του ζήτησε διαμεσολάβηση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ενώ αργότερα και το Κίεβο κάλεσε τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη και επικεφαλής μίας χώρας που τηρεί προσεκτική στάση στην κρίση, να μεσολαβήσει για μία συνάντηση του προέδρου Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Ζαχάροβα υπέρ του… διαλόγου

Τα σημάδια διαλλακτικότητας από την πλευρά της Μόσχας είχαν διαφανεί από τις δηλώσεις, που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία δεν είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, ούτε η καταστροφή της κρατικής υπόστασης της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, που η Μόσχα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αν και μέχρι τώρα όλες οι επίσημες και ανεπίσημες τοποθετήσεις του Κρεμλίνου έδειχναν σαφώς ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν να απομακρυνθεί ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και να εγκατασταθεί στο Κίεβο μία κυβέρνηση φιλικά διακείμενη προς τη Ρωσία.

«Θα είναι καλύτερα αν πετύχουμε αποτελέσματα μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και με διάλογο» είπε η Ζαχάροβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα σημειώσει πιο σημαντικά βήματα προόδου.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, στόχος της ρωσικής επιχείρησης είναι η προστασία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: