Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα μετατρέψει την… Ινδία σε τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα μετατρέψει την… Ινδία σε τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Πλεονέκτημα στην Ινδία δίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποστηρίζει πρόσφατη ανάλυση του Ρόμπερτ Κοέν στους Times της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρει ο αναλυτής, που πέρασε σχεδόν δυο εβδομάδες στην Ινδία για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το συγκεκριμένο κομμάτι, η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, που σύντομα θα «κλέψει» τον τίτλο της πολυπληθέστερης του πλανήτη από την Κίνα, ενδέχεται να καταφέρει να αναδυθεί στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο στερέωμα, εξαιτίας τόσο της ίδιας της σύγκρουσης, όσο και της στάσης που επιλέγει να τηρεί κατά τη διάρκειά της.

Ινδοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν αυτή την απόπειρα του γίγαντα της νότιας Ασίας, χωρίς να απολογούνται για αυτή. Ο Σ. Τζαϊσανκάρ, υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, κάνει λόγο μιλώντας στους Times για «μια παγκόσμια τάξη που παραμένει πολύ, πολύ βαθιά δυτική» και η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν πλανήτη «πολλαπλών ευθυγραμμίσεων», στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες θα επιλέγουν τις δικές τους «μεμονωμένες πολιτικές και προτιμήσεις και συμφέροντα».

Ουδετερότητα και φθηνό πετρέλαιο

Πράγματι, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που έχει επιλέξει να ακολουθεί η Ινδία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αφότου απέρριψε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στον ΟΗΕ, στράφηκε στη Μόσχα, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε πετρέλαιο και κατήγγειλε τη Δύση για υποκρισία.

«Θα ήθελα ο πλανήτης να στηρίζεται σε κανόνες», δήλωσε στους Times ο Τζαϊσανκάρ, «όμως όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να σε πιέζουν στο όνομα μιας τέτοιου είδους τάξης να παραδώσεις, να συμβιβάσεις τα πιο σημαντικά σου συμφέροντα, φοβάμαι ότι είναι σημαντικό να μην το δεχτείς και, αν είναι αναγκαίο, να το καταγγείλεις».

Μια τέτοια ανάγκη είναι για την Ινδία και το φθηνό πετρέλαιο, που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει την ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 7% και να απαλλάξει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Πέρα από το να αγοράζει όλο το πετρέλαιο που χρειάζεται από τη Ρωσία, η Ινδία δημιουργεί και πλεόνασμα για εξαγωγές – γεγονός που συνάδει με παλαιότερη δήλωση του Τζαϊσανκάρ. Τον Ιούνιο, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στη λογική ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης είναι προβλήματα όλου του πλανήτη, αλλά τα προβλήματα του υπόλοιπου πλανήτη δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης».

«Τα προβλήματα της Ευρώπης»

Την άποψη αυτή, όπως αναφέρουν οι Times…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: