Πολωνία: Σε ΟΗΕ – ΗΠΑ μετά το νέο “όχι” του Βερολίνου στις πολεμικές επανορθώσεις | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πολωνία: Θα στραφεί σε ΟΗΕ – ΗΠΑ μετά το νέο «όχι» του Βερολίνου στις πολεμικές επανορθώσεις

«Δεν αναγνωρίζουμε τη γερμανική θέση. Την απορρίπτουμε συλλήβδην ως απολύτως αβάσιμη και εσφαλμένη. Θα δράσουμε πλέον διεθνώς αλλά και στη Γερμανία ώστε να πείσουμε τη διεθνή και τη γερμανική κοινή γνώμη να αλλάξει στάση» ανέφεραν Πολωνοί πολιτικοί μετά την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση «το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για πολεμικές απώλειες έχει κλείσει και η Γερμανία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις».

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως:  «Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών που προέκυψαν από τη γερμανική επιθετικότητα και τη γερμανική κατοχή την περίοδο 1939-1945».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλάρτσικ από τη Βαρσοβία δήλωσε «Η απάντηση της Γερμανίας προκαλεί έκπληξη σε εμάς, στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το πολωνικό κράτος, επειδή το γερμανικό κράτος δεν μπορεί να θέτει τέλος σε ένα ζήτημα που δεν έχει τεθεί ποτέ.Δεν έχουν γίνει ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε συνομιλίες διαμεσολάβησης»

Όπως αναφέρει o Γιάρεκ Λέπιαρτς από τη Βαρσοβία στη  Deutshe Welle κανείς πραγματικά στο στρατόπεδο της ενωμένης δεξιάς που κυβερνά την Πολωνία από το 2015 ανέμενε από τη Γερμανία αλλαγή στάσης. Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε ήδη παρουσιάσει ξεκάθαρα τη γερμανική θέση στις 4 Οκτωβρίου 2022, όταν η πολωνική κυβέρνηση, μια μέρα νωρίτερα, είχε αποστείλει διπλωματική νότα στο Βερολίνο κοινοποιώντας επίσημα στο Βερολίνο τις πολωνικές αξιώσεις.

«Η Γερμανία εμμένει στην ιστορική της ευθύνη χωρίς ναι μεν αλλά. Παραμένει αιώνιο καθήκον μας να μνημονεύουμε τα εκατομμύρια των δεινών που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία αγγίζοντας ένα επίπεδο βαρβαρότητας που έχει προκαλέσει περισσότερο πόνο στην Πολωνία από ό,τι σε άλλα μέρη» ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο η Αναλένα Μπέρμποκ. «Ταυτόχρονα από τη σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γνωρίζετε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει» πρόσθεσε αναφερόμενη στον Πολωνό ομόλογό της της Ζμπίγκνιεφ Ράου.

ΟΗΕ και ΗΠΑ θα στηρίξουν τις πολωνικές προσπάθειες;

Η Πολωνία προκειμένου να αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο,  απευθύνθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για στήριξη. Επιπλέον η ΓΓ της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι προσκλήθηκε στη Βαρσοβία, ενώ ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ έχει κάνει γνωστό ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ με την ελπίδα να αποκτήσει νέους…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: