Πώς αντιμετωπίζονται οι καούρες στην εγκυμοσύνη;

Πώς αντιμετωπίζονται οι καούρες στην εγκυμοσύνη;

Τι είναι οι καούρες;
Καταρχάς, ο «επίσημος» ιατρικός, όρος με τον οποίο περιγράφουμε τις κοινώς λεγόμενες καούρες είναι «οπισθοστερνικός καύσος». Ο όρος «οπισθοστερνικός» αναφέρεται στον εντοπισμό του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος, ήτοι στο κέντρο του θώρακα, κατά μήκος του στέρνου, δηλαδή «ακολουθεί» την πορεία του οισοφάγου. Ο όρος «καύσος» είναι μάλλον αυτονόητος, αφού προέρχεται από το ρήμα «καίω» και δια αυτού περιγράφεται μία δυσάρεστη «ζέουσα» ή «φλογερή» αίσθηση.
Λίγα λόγια για την ανατομία του πεπτικού μας συστήματος…
Για να κατανοήσουμε το μηχανισμό πρόκλησης της καούρας κατά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στη βασική ανατομία του πεπτικού συστήματος.

Συχνά, όταν μιλάμε για το πεπτικό σύστημα αναφερόμαστε στον «πεπτικό σωλήνα». Ο όρος αυτός τρόπον τινά περιγράφει σχηματικά το πεπτικό σύστημα εν τω συνόλω.
Κατ’ ουσίαν το πεπτικό σύστημα δεν είναι παρά ένας συνεχής σωλήνας, που ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Ο σωλήνας αυτός δεν είναι σε όλο του το μήκος ομοιόμορφος, αλλά αποτελείται από ανατομικά τμήματα, καθένα εκ των οποίων έχει χαρακτηριστική δομή και εξειδικευμένη λειτουργία. Οι δομές αυτές είναι κατ’ ουσίαν τα όργανα, που συναποτελούν το πεπτικό σύστημα.
Παρακάτω έχουμε μία απεικόνιση του πεπτικού μας συστήματος, στην οποία μπορούμε να διακρίνουμε τις βασικές ανατομικές δομές του.

Πώς φθάνουν οι τροφές στο στομάχι μας;
Η τροφή μετά από την κατάποση φθάνει με τη βοήθεια τόσο της βαρύτητας, όσο και των συντονισμένων «προωθητικών» κινήσεων του μυϊκού στρώματος του τοιχώματος του οισοφάγου, στο σημείο, που ο οισοφάγος συνδέεται με το στομάχι, όπου εντοπίζεται ένας κυκλοτερής μυς, ο σφιγκτήρας του οισοφάγου. Ο μυς αυτός – όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του – «περικλείει» τον οισοφάγο στο σημείο αυτό και «σφίγγει» εμποδίζοντας το περιεχόμενο του στομάχου να ανέλθει ξανά στον οισοφάγο.
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί, πως τα γαστρικά υγρά, τα οποία εντοπίζονται εντός του στομάχου έχουν εξαιρετικά όξινο pH (εξού και ο όρος «γαστρικά οξέα»), προκειμένου να επιτευχθεί η πέψη των τροφών. Ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά το στομάχι και ονομάζεται γαστρικός βλεννογόνος, ο οποίος αποτελεί κατ’ ουσίαν και την έδρα παραγωγής των πεπτικών οξέων, είναι εκ κατασκευής ιδιαίτερα ανθεκτικός στο όξινο αυτό περιβάλλον. Αντίθετα ο αντίστοιχος ιστός, που καλύπτει εσωτερικά τον αυλό του οισοφάγου δεν παρουσιάζει ανάλογη αντοχή στα γαστρικά οξέα.

Καούρες προκαλούνται, όταν τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: