Πώς επιδρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων

Νέα μελέτη εξετάζει εάν ο συχνός έλεγχος των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram και Snapchat) σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργική ανάπτυξη του εγκεφάλου στους πρώιμους εφήβους, ηλικίας περίπου 12 ετών.

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι το συχνό τσεκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στην ευαισθησία του εγκεφάλου σε κοινωνικές ανταμοιβές και τιμωρίες – τα διαδικτυακά likes και η δέσμευση.

«Γνωρίζουμε ότι η εφηβεία είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου – υφίσταται περισσότερες αλλαγές στην αναδιοργάνωση μετά από αυτές που βλέπουμε στην πρώιμη βρεφική ηλικία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Eva Telzer, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης. «Είναι μια πραγματικά δραματική περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανταμοιβές».

Οι κοινωνικές ανταμοιβές δεν περιορίζονται στους ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά μπορούν να λάβουν θετικά σχόλια πρόσωπο με πρόσωπο από συνομηλίκους ή ακόμα και να λάβουν χρήματα.

Τα likes στο Facebook όμως, αποτελούν επίσης κοινωνικές ανταμοιβές.

Άλλη έρευνα έχει βρει ότι ορισμένοι έφηβοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα συνέχεια, τσεκάροντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον κάθε μία ώρα.

Για την τριετή μελέτη, η ομάδα της Telzer στρατολόγησε 169 αγόρια και κορίτσια, μαθητές της έκτης δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου από τρία δημόσια σχολεία στην επαρχία της Βόρειας Καρολίνας.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά έλεγχαν τις τρεις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που κυμαίνονταν από λιγότερο από μία φορά την ημέρα έως περισσότερες από 20 φορές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να φτιάξουν μια κλίμακα.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες.

Οι συμμετέχοντες που σε ηλικία 12 ετών έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 15 φορές την ημέρα, εμφάνισαν διαφορές «στον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους τα επόμενα τρία χρόνια», είπε η Telzer. «Πρόκειται για συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ανιχνεύουν την εξέχουσα θέση του περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενη σε αυτές τις κοινωνικές ανταμοιβές».

Η Telzer είπε ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν ελέγχοντας συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνονται υπερευαίσθητοι στα σχόλια των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: