Πώς επηρεάζει η Τουρκία τη γερμανική πολιτική – H ισχύς του Ερντογάν και τα δίκτυα του AKP – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πώς επηρεάζει η Τουρκία τη γερμανική πολιτική – H ισχύς του Ερντογάν και τα δίκτυα του AKP

Η πολιτική επιρροή των τουρκικής καταγωγής πληθυσμών της Γερμανίας είναι μία από τις παραμέτρους που θα πρέπει να αξιολογηθούν, όσο επιχειρούνται ερμηνείες της αμφιθυμίας του Βερολίνου ως προς την ελληνοτουρκική ένταση.

Η Μέρκελ, οι πιέσεις και οι ίσες αποστάσεις

Έρευνα : Πώς λειτούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα στην καραντίνα

Εναν χρόνο πριν από τις εκλογές και στο τέλος της τέταρτης θητείας της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, η κρίση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας διαμορφώνει μία σύνθετη συνθήκη για τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης έχει καταγραφεί ως μία διαρκής προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων, αφενός λόγω του επιδιωκόμενου ρόλου του διαμεσολαβητή, αφετέρου εξαιτίας της πολιτικής επιρροής που εκ των πραγμάτων ασκεί ο τουρκικός παράγων. Αυτή αφορά, αφενός, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και, αφετέρου, τον ρόλο των τουρκικής καταγωγής πληθυσμών και πώς αυτοί επηρεάζουν πολιτικές εξελίξεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην Τουρκία. Το ζητούμενο ωστόσο παραμένει και είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στην Γερμανία ζουν σήμερα περί τα 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Από αυτούς, περίπου οι μισοί έχουν δικαίωμα ψήφου και στην πατρίδα τους. Στο δημοψήφισμα του 2017 όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κατόρθωσε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και να αποκτήσει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία, το ποσοστό των Τούρκων της Γερμανίας που ψήφισε υπέρ του ανήλθε σε περίπου 65%. Το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ υψηλότερο από το συνολικό (και οριακό) 51,2%, με το οποίο ο Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα.

Η πλειονότητα των πληθυσμών αυτών της Γερμανίας είναι σουνίτες, στοιχείο το οποίο ο τούρκος πρόεδρος έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο μηχανισμός του AKP έχει μελετήσει και αναλύσει διεξοδικά διάφορα στοιχεία, όπως οι τόποι καταγωγής των τούρκων μεταναστών και έχει αναπτύξει δίκτυα στους σημερινούς τόπους διαμονής τους. Από τις αναλύσεις αυτές προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα τμήματα των υποστηρικτών του Ερντογάν στη Γερμανία κατάγονται κατά μείζονα λόγο από περιοχές της Τουρκίας οι οποίες θεωρούνται εκλογικά προπύργια του AKP.

Ψηφίζουν Ερντογάν και… Κεντροαριστερά

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Παραδοσιακά, ισχυρότερο κόμμα σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων είναι η SPD, με ποσοστά τα οποία, παρά την υποχώρηση των τελευταίων ετών, ξεπερνούν το 35%, ενώ περίπου στο 30% έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: