Πώς επηρεάζει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών τη γονιμότητα

Πώς επηρεάζει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών τη γονιμότητα

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές που εμφανίζεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες εννοούμε πολλά μικρά ωοθυλάκια τα οποία εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια την ωοθήκης. Οι γυναίκες με PCOS παράγουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες ανδρογόνων. Αυτή η ανισορροπία ορμονών διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο κάθε γυναίκας και σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί υπογονιμότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια στην κλινική εικόνα, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν ποικιλία συμπτωμάτων. Ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν συμπτώματα από την εφηβεία. Άλλες ανακαλύπτουν ότι έχουν την πάθηση μόνο αφού έχουν πάρει πολύ και ανεξήγητο βάρος ή έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

• Ακανόνιστες περίοδοι, ορισμένες γυναίκες έχουν λιγότερες από οκτώ περιόδους το
χρόνο
• Βαριά αιμορραγία
• Κοιλιακός πόνος
• Αύξηση της τριχοφυΐας σε πρόσωπο και σώμα
• Λιπαρότητα και ακμή
• Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς
• Τριχόπτωση
• Διχρωμίες και υπερχρωματικά στίγματα, όπως στο λαιμό και κάτω από το στήθος.
• Πονοκέφαλοι και αυπνίες
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές του συνδρόμου;

Υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία τακτικά δεν απελευθερώνουν τόσα ωάρια για γονιμοποίηση. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Μεταβολικό σύνδρομο

Έως το 80% των γυναικών με PCOS είναι υπέρβαρες ή πάσχουν από παχυσαρκία. Τόσο η παχυσαρκία όσο και το PCOS αυξάνουν τον κίνδυνο για υψηλό σάκχαρο στο αίμα και
υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν στο μεταβολικό σύνδρομο και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καρκίνος του ενδομητρίου

Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Κατάθλιψη

Τόσο οι ορμονικές αλλαγές όσο και τα συμπτώματα όπως η αύξηση τριχοφυΐας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματά των γυναικών, προκαλώντας άγχος και κατάθλιψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Ο ειδικός γυναικολόγος θα θέλει να μάθει για όλα τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μάθετε αν έχετε PCOS και να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: