Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι; Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες τσαγιού και τα οφέλη τους – Shape.gr

Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι

Τη στιγμή που ρίχνεις βραστό νερό πάνω στα φύλλα ή στο φακελάκι για να φτιάξεις το τσάι σου όχι μόνο προσφέρεις στον οργανισμό σου θεραπευτικά έλαια και ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά βυθίζεσαι και σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της ιατρικής. Το τσάι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα, γύρω στο 700 μ.Χ., ενώ από τον 9ο αιώνα οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν το αφέψημα τσαγιού ως χαλαρωτικό, με τον βουδιστή μοναχό Takuan να γράφει πως η ιεροτελεστία του τσαγιού ήταν η ώρα που «όλοι ξεχνούσαμε τα εγκόσμια βάσανα και τις ανησυχίες».  Σήμερα το πίνουμε σε διάφορες στιγμές της πολυάσχολης ζωής μας, χάνουμε όμως έτσι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του.

Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι;  Η ιεροτελεστία προετοιμασίας του τσαγιού έχει από μόνη της τόσα οφέλη όσο και το ίδιο το τσάι.
Οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα θα χαλαρώσει το σώμα σου, όμως το τελετουργικό της ανάδευσης του τσαγιού, η αναμονή για να βγάλει τα αρώματα και τις ουσίες του και η προσμονή του διαλείμματος που θα κάνεις για να απολαύσεις 1 φλιτζάνι προσθέτει αυτό το κάτι παραπάνω.
Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το τσάι λένε πως, αν θέλεις να βιώσεις πραγματικά τα οφέλη του στο μέγιστο, θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τελετουργικό «αργής» απόλαυσης που είναι τόσο τονωτικό για τη διάθεση όσο το ίδιο το ρόφημα.

Ιδανικά, το τσάι σερβίρεται σε διάφανο φλιτζάνι που σου επιτρέπει να βλέπεις τις αλλαγές στο χρώμα του καθώς εκχυλίζονται τα αρώματα και τα συστατικά του. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι αρχίζουν να απελευθερώνονται 2 λεπτά αφότου έρθουν σε επαφή με βραστό νερό. Εάν το αφήσεις για λιγότερο χρόνο, θα πάρεις και μικρότερη ποσότητα φλαβονοειδών.
Ξεκίνησε εισπνέοντας το άρωμα, μετά πιες μια γουλιά – αλλά μην την καταπιείς αμέσως για να περάσουν τα αρώματα στη στοματική σου κοιλότητα.
Για να καταταχθεί ένα ρόφημα στην κατηγορία του πραγματικού τσαγιού, θα πρέπει να προέρχεται από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis, όπως συμβαίνει με το λευκό, το πράσινο και το μαύρο τσάι (το λευκό γίνεται από μη επεξεργασμένα τρυφερά φύλλα, το πράσινο από μη επεξεργασμένα πιο «ώριμα» φύλλα, ενώ το μαύρο από φύλλα που έχουν εκτεθεί στον αέρα και έχουν οξειδωθεί). Οτιδήποτε άλλο τεχνικά θεωρείται ρόφημα. Ποιο από όλα να προτιμήσεις για τη σημερινή σου ιεροτελεστία απόλαυσης; Εμείς επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες συν μερικά ακόμη κλασικά θεραπευτικά ροφήματα. Η τελική επιλογή δική σου.

Διάβασε επίσης: Τα 5 ροφήματα που σε κάνουν πιο έξυπνη
Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες τσαγιού και τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: