Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την πέψη;

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την πέψη;

Ό,τι τρώμε ή πίνουμε, πρέπει πρώτα να «αποσυντεθεί» σε μικρά μόρια προκειμένου να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας, να περάσει στο αίμα και μέσω των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος να φθάσει στα διάφορα μέρη του σώματός μας.
Πέψη ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία οι τροφές και τα ληφθέντα υγρά, διαλύονται στα συστατικά τους, ώστε να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και να μετατραπούν σε θρεπτικά στοιχεία για τα κύτταρά του και ενέργεια, απαραίτητη για την επιτέλεση των διαφόρων βιοχημικών διεργασιών του.
Παρακάτω έχουμε μία σχηματική απεικόνιση του πεπτικού συστήματος.
 
Εντός των οργάνων του συστήματος αυτού λαμβάνει χώρα η ανάμιξη των τροφών με τα πεπτικά υγρά, τα οποία περιέχουν ειδικές πρωτεΐνες, που ονομάζονται ένζυμα. Τα ένζυμα με τη δράση τους είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποδόμησης των τροφών στα συστατικά τους.
Το περιεχόμενο του πεπτικού σωλήνα εξάλλου προωθείται συνεχώς από το στόμα προς τον πρωκτό χάρη σε συντονισμένες κινήσεις των τοιχωμάτων των πεπτικών οργάνων. Στις κινήσεις αυτές των πεπτικών οργάνων αναφερόμαστε με τον όρο περίσταλση.
Στην πορεία του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα, ο οργανισμός απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ στο τέλος μένει μόνον υλικό, που δεν πέπτεται (δεν «χωνεύεται») και ονομάζεται υπόλειμμα, το οποίο και θα απεκκριθεί με την αφόδευση ως κόπρανα.
Η εγκυμοσύνη με ποιον τρόπο επηρεάζει την πέψη;
Δύο είναι κατά βάσιν οι παράγοντες, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και επηρεάζουν την πέψη:
Πώς η προγεστερόνη επηρεάζει την πέψη κατά την εγκυμοσύνη;
Η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη, τα επίπεδα της οποίας στο αίμα της γυναίκας αυξάνονται σημαντικά.
Οι μύες, που καλύπτουν το τοίχωμα των τμημάτων του πεπτικού σωλήνα ανήκουν στην κατηγορία των λείων μυών, η λειτουργία των οποίων είναι ανεξάρτητη της θέλησής μας. Χάρη στους μυς αυτούς επιτυγχάνεται η περίσταλση και κατ’ επέκτασιν η προώθηση των τροφών.
Η προγεστερόνη, όμως με τη δράση της προκαλεί χάλαση («χαλάρωση») των μυών αυτών και επιβράδυνση της λειτουργίας τους. Συνεπώς, οι περισταλτικές κινήσεις γίνονται λιγότερο συχνές και πιο αδύναμες. Έτσι η προώθηση των τροφών επιβραδύνεται σημαντικά και μαζί της επιβραδύνεται και η πέψη.
Πέραν τούτου, η διαδικασία της πέψης και ειδικά στο παχύ έντερο, ως συνέπεια έχει και την παραγωγή αερίων, τα οποία προωθούνται προς τον πρωκτό. Η μειωμένη περίσταλση ως αποτέλεσμα έχει και τη συγκέντρωση των αερίων αυτών στο έντερο. Για το λόγο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: