Πώς η σουηδική ακροδεξιά μπορεί να κρατήσει όμηρο ολόκληρη την Ευρώπη | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Προεδρία της ΕΕ: Η σουηδική ακροδεξιά απειλεί ολόκληρη την Ένωση

Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Σουηδία ήρθε μαζί με φόβους για το ενδεχόμενο η ισχυρή ακροδεξιά της χώρας να «κρατήσει όμηρο» το σύνολο του μπλοκ.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου οδήγησαν τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον σε συμμαχία με τους ακροδεξιούς Ευρωσκεπτικιστές Σουηδούς Δημοκράτες (SD) για να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τώρα, το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη για το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το Politicο, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, που ήλπιζαν ότι η σουηδική προεδρία θα έφερνε σημαντικά αποτελέσματα, τώρα φοβούνται πως ο ευρωσκεπτικισμός στο εσωτερικό της σουηδικής κυβέρνησης θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού.

Στις αρχές του μήνα, ο ηγέτης του SD, Γίμι Όκεσον, είχε δηλώσει ότι «όλοι γνωρίζουν πως οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το κόμμα που τηρεί την πιο κριτική στάση έναντι της ΕΕ στο κοινοβούλιο. Πιστεύουμε στη συνεργασία, όμως πρέπει να ξεπεράσουμε την σχεδόν εμμονική άποψη ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ανακατεύονται όλο και περισσότερο στην πολιτική ζωή των κρατών-μελών».

Η αρχιτεκτονική της ΕΕ προσφέρει στη χώρα που αναλαμβάνει κάθε φορά την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κεντρικό ρόλο στον ορισμό και την πραγμάτωση της πολιτικής ατζέντας του μπλοκ. Για αυτό και αρχικά είχε θεωρηθεί θετικό που την προεδρία θα αναλάμβανε μια χώρα με σαφώς θετική στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

Όμως η άνοδος του SD, ενός κόμματος με νεοναζιστικές καταβολές, έχει περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση. Το κόμμα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία του ουσιαστική επιρροή και κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι σκληρές απόψεις του κατά της μετανάστευσης ή η θετική του στάση απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της προεδρίας.

Παρόλο που το Κόμμα των Μετριοπαθών, του οποίου ηγείται ο Κρίστερσον, καθώς επίσης και τα δύο μικρότερα κεντροδεξιά κόμματα της συμμαχίας έχουν σαφή θέση υπέρ της ΕΕ, το SD είχε ασκήσει πιέσεις για δημοψήφισμα σε σχέση με την παραμονή της χώρας στο μπλοκ, λίγους μήνες μετά το Brexit.

Οι διαφωνίες των κομμάτων της συμμαχίας στο συγκεκριμένο – και μάλλον κομβικό – ζήτημα έχουν γίνει σαφείς ακόμη και σε τοποθετήσεις τους εντός του σουηδικού κοινοβουλίου στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να υποστηρίξει την κυβέρνηση Κρίστερσον, το SD διασφάλισε ότι οι θέσεις του θα επηρεάζουν κρίσιμες αποφάσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: