Πώς μια εταιρεία «κατάφερε» να γονατίσει όλο το Ίντερνετ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πώς μια εταιρεία «κατάφερε» να γονατίσει όλο το Ίντερνετ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

*Γράφει ο Σωτήρης Πολύζος

Χιλιάδες ιστοσελίδες πρακτικά κατέρρευσαν σήμερα, για περισσότερο από μία ώρα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ενημερωτικών ιστοσελίδων, υπηρεσιών ροής περιεχομένου (streaming), ηλεκτρονικά καταστήματα ακόμα και κυβερνητικές ιστοσελίδες της Βρετανίας.

Προβλήματα συνδεσιμότητας αντιμετώπισαν οργανισμοί-κολοσσοί όπως BBC, New York Times, CNN και Financial Times, υπηρεσίες ροής περιεχομένου όπως τα Spotify, Twitch, Hulu, Vimeo και HBO Max, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών όπως Stripe, PayPal και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Reddit.

Είναι προφανές ότι από το πρόβλημα επηρεάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν τις πιο πάνω υπηρεσίες. Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρόβλημα επηρέασε και την πύλη gov.uk, δηλαδή δημιουργήθηκαν προβλήματα σε όσους προσπαθούσαν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά της Covid ή να δηλώσουν τα αποτελέσματα κάποιου τεστ.

Πού εντοπίστηκε το πρόβλημα

Όπως φάνηκε πολύ γρήγορα, το πρόβλημα εντοπίστηκε στη Fastly, μία εταιρεία με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί ένα CDN, δηλαδή ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει το πιο γρήγορο «ανέβασμα» αρχείων στις ιστοσελίδες. Εταιρείες που κάνουν αντίστοιχη δουλειά με την Fastly είναι η Cloudflare, η Akamai και η Limelight.

Η Fastly γρήγορα εντόπισε το πρόβλημα σε ένα «service configuration» το οποίο προκάλεσε διαδοχικά προβλήματα σε διάφορα POP (points of presence – σημεία παρουσίας) σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της συγκεκριμένης διαμόρφωσης. Το πρόβλημα εντοπίστηκε αρχικά από την Fastly στις 05:58 (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ).

Αν και από την αρχή φαινόταν ότι επρόκειτο για τεχνικό πρόβλημα, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα του GCHQ που αποτελεί οργανικό κλάδο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «γνωρίζουμε το πρόβλημα και εργαζόμαστε ώστε να κατανοήσουμε την αιτία του».

Μία ώρα μετά την αρχική της ανακοίνωση, η Fastly γνωστοποίησε ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα και ότι εφαρμόζει διάφορες τεχνικές λύσεις για τη διόρθωσή του. Πώς μια εταιρεία «κατάφερε» να γονατίσει όλο το Ίντερνετ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ποια είναι η Fastly

Η Fastly είναι μία εταιρεία παροχής cloud υπηρεσιών με έτος ίδρυσης το 2011. Το 2017 η εταιρεία λανσάρισε μία νέας τεχνολογίας πλατφόρμα cloud ειδικά σχεδιασμένη ώστε να φέρνει τις ιστοσελίδες πιο «κοντά» στο κοινό που τις χρησιμοποιεί. Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά σημαίνει ότι αν επισκέπτεσαι μία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: