Πώς να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά σας

Πώς να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά σας

Η ικανότητα να συνομιλείτε ουσιαστικά με το παιδί σας σημαίνει καλή επικοινωνία που οδηγεί στο χτίσιμο μιας ουσιαστικής σχέσης.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια, επιμονή.
Η Jane Gilmour και η Bettina Hohnen, κλινικοί ψυχολόγοι και ακαδημαϊκοί με εξειδίκευση στη νευροψυχολογία, προτείνουν μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε απίστευτες συζητήσεις με τα παιδιά σας.
Το λες καλύτερα όταν δεν λες τίποτα
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να κάνετε απίστευτες συζητήσεις είναι να αφήσετε χώρο στο παιδί σας να μιλήσει. Η σιωπή μπορεί να φαίνεται μια μάλλον αντίθετη συμβουλή ως προς τη επίτευξη του στόχου, αλλά είναι το θεμέλιο της καλής επικοινωνίας. Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας να σας μιλήσει χωρίς διακοπές και απανωτές ερωτήσεις από την πλευρά σας.

Είμαι εδώ για σένα
Μερικές φορές οι γονείς λένε ότι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν το παιδί τους λέει κάτι που οι ίδιοι δεν εγκρίνουν. Οι φωνές, η επίπληξη, η τιμωρία , η στενοχώρια είναι οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις, ενώ το μόνο που χρειάζεται να ακούσει το παιδί από εσάς είναι « είμαι εδώ για σένα».
Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει το λάθος του
Το να ακούτε δεν είναι το ίδιο με το να συμφωνείτε. Όταν το παιδί σας κάνει ένα λάθος αντισταθείτε στην παρόρμηση να το πειτε με υψωμένη φωνή γιατί αυτό είναι πιθανό να το κάνει να ντρέπεται. Μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τι είναι σωστό και τι όχι χωρίς να χρησιμοποιήσετε υψηλούς τόνους.

Δώστε το παράδειγμα
Όσο μεγάλα κι αν είναι τα παιδιά σας, παρακολουθούν και μαθαίνουν από εσάς καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές (ναι, ακόμη και οι έφηβοι, απλώς είναι καλοί στο να το κρύβουν). Πολλά χρόνια έρευνας υπενθυμίζουν ότι το να λέμε «Κάνε όπως λέω, όχι όπως κάνω» είναι μάλλον άσκοπο. Η διδασκαλία μέσω παραδείγματος είναι μια από τις πιο ισχυρές τεχνικές ανατροφής των παιδιών, γι΄αυτό μοντελοποιήστε τις δεξιότητες συνομιλίας που θέλετε να μάθει το παιδί σας.

Μην τα παρατάτε
Τα βρέφη και τα νήπια μιλούν άπταιστα τη γλώσσα μόνο αν την ακούσουν και είχαν την ευκαιρία να την εξασκούν τακτικά μαζί σας. Το ίδιο ισχύει και για την εκμάθηση της τέχνης της ουσιαστικής συνομιλίας – το είδος της συνομιλίας που ενισχύει τις σχέσεις. Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη είναι το μάντρα οποιουδήποτε νευροεπιστήμονα που περιγράφει το σχηματισμό δεξιοτήτων. Χρειάζονται περίπου τέσσερις μήνες για να δημιουργήσετε μια καλή συνήθεια, γι’ αυτό μην σταματάτε την προσπάθεια.

Όλα μετράνε, όλα αθροίζονται…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: