Πώς τα εμβόλια «απομακρύνουν» τον ιό της εκλογολογίας 

Πώς τα εμβόλια «απομακρύνουν» τον ιό της εκλογολογίας 

Του Γιάννη Αργυρού

Στην πολιτική ο χρόνος είναι πυκνός όταν υπάρχουν εξελίξεις έλεγαν οι παλιοί κοινοβουλευτικοί θέλοντας να δικαιολογήσουν σημαντικές ανατροπές. Πόσο μάλλον τώρα με πυρετό εξελίξεων. Χρειάστηκαν μόνο δεκαπέντε ημέρες για να αλλάξουν οι μεταβλητές και το σχέδιο εκλογικής χρονιάς να περνά σε δεύτερο πλάνο για τα κομματικά επιτελεία.

Αν και ο πρόσφατος ανασχηματισμός αναζωπύρωσε τα σενάρια διπλών εκλογών στο τέλος της άνοιξης, οι καθυστερήσεις στην επιχείρηση των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά δημιούργησε νέα δεδομένα. Οι εξαγγελίες Πέτσα για εμβολιασμούς 2.1 εκατ. πολιτών το μήνα μοιάζουν πλέον ουτοπικές και ο στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να έχει εμβολιαστεί το 70% αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τα νέα χρονοδιαγράμματα. Ουσιαστικά η προσφυγή σε διπλές κάλπες έως τον Ιούλιο αποκλείεται για προφανείς λόγους και όλα δείχνουν πως τα προβλήματα στην οικονομία θα εξακολουθούν να υφίστανται πιθανά ακόμη πιο οξυμένα για τους κλάδους που πλήττονται.

Ένας ακόμη λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να «σβήσει» η εκλογολογία είναι ο αποσυντονισμός των υπουργών από το έργο τους. Σε ένα πολιτικό μαραθώνιο όπως είναι η μάχη κατά της πανδημίας ενδεχόμενη εμπλοκή των κυβερνητικών στελεχών σε μια μάχη πολιτικής επιβίωσης θα ήταν καταστροφική. Άλλωστε η σιγή ιχθύος για τα εκλογικά παρέχει και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στον πρωθυπουργό όταν κριθεί πώς ήρθε η κατάλληλη συγκυρία.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση το φθινόπωρο δείχνει να είναι πιο κατάλληλος χρόνος για την ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών οι οποίες ωστόσο αναμένεται να κριθούν εν ευθέτω χρόνο και όταν το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα.

Ένας  ακόμη παράγοντας που άλλαξε τον πολιτικό σχεδιασμό είναι η επιστροφή της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ με τις τάσεις και τα πολιτικά ρεύματα να επανέρχονται στο προσκήνιο με ένταση. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία αυξάνουν τις εσωτερικές πιέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Εκτιμούν ότι η κινητικότητα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να βρει εμπόδια. Συνεπώς θα ακολουθηθεί η τακτική των χαμηλών τόνων ή της μη πόλωσης  για να μην δίνεται στο αντίπαλο στρατόπεδο  το πλεονέκτημα της κομματικής συσπείρωσης.

Στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης εντάσσεται και το νέο άνοιγμα προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους μέσω του ανασχηματισμού καθώς η ηγεμονία στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: