Πώς τα εμβόλια μείωσαν στο μισό θανάτους και νοσηλείες | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πώς τα εμβόλια μείωσαν στο μισό θανάτους και νοσηλείες | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Στο μισό φαίνεται πως «έκοψαν» τους θανάτους και τη βαριά νόσηση από κορωνοϊό τα εμβόλια, σύμφωνα με προγνωστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους που πρέπει να υπολογίζονται στις επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό.

Επτά επιστήμονες από το Εργαστήριο Μοντελοποίησης του Πανεπιστημίου York του Τορόντο, του Κέντρου Μοντελοποίησης και Αναλύσεων Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου Yale του Κονέκτικατ και του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας και Ανάπτυξης Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη χρησιμοποίησαν ένα ασφαλές προγνωστικό μοντέλο για να διαπιστώσουν την επίδραση των εμβολιασμών στις ΗΠΑ στην έκβαση της πανδημίας στη χώρα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει περισσότερους από 745.000 θανάτους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες αν δεν είχαν αναπτυχθεί και διατεθεί τα εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ως τις 28 Οκτωβρίου 2021, το 69% των ενηλίκων των ΗΠΑ που συνολικά φτάνουν τα 258 εκατ. άτομα, είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Η διερεύνηση του πόσο επέδρασε ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 στον πληθυσμό μπορεί να αξιοποιηθεί σε μελλοντικές στρατηγικές εμβολιασμού, επισημαίνουν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης.

Συγκεκριμένα σημείωσαν ότι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι του αρχικού στελέχους του κοροναϊού σε ατομικό επίπεδο και έχουν δείξει ότι ξεπερνά το 90% στην πρόληψη της συμπτωματικής και σοβαρής νόσου.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη συσχέτιση με μειωμένο αριθμό λοιμώξεων (κρουσμάτων), νοσηλείας και θανάτων, δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη, οπότε οι ειδικοί προχώρησαν στην αξιολόγηση χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο προσομοίωσης.

Η μέθοδος

Πρόκειται για ένα αναλυτικό μοντέλο σύμφωνο προς την κατευθυντήρια οδηγία των Προτύπων Αναφοράς Ενοποιημένης Οικονομικής Αξιολόγησης Υγείας (CHEERS).

Οι ερευνητές επέκτειναν το αρχικό μοντέλο παραμέτρων για να συμπεριλάβουν τη δυναμική μετάδοσης των παραλλαγών Άλφα (B.1.1.7), Γάμμα (P.1) και Δέλτα (B.1.617.2) πέραν του αρχικού στελέχους. Το μοντέλο παραμετροποιήθηκε με τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ και τους ειδικούς ηλικιακούς κινδύνους σοβαρών εκβάσεων του COVID-19. Στο μοντέλο εφαρμόστηκε μια στρατηγική εμβολιασμού 2…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: