Πόσο άμεσα μπορεί να ξεκινήσουν διερευνητικές με την Τουρκία

Πόσο άμεσα μπορεί να ξεκινήσουν διερευνητικές με την Τουρκία

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία, δηλαδή για άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, εφόσον συνεχιστεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, διαμηνύει η κυβέρνηση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το μήνυμα αυτό έστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας με την απειλή κυρώσεων στο τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες τηλεφωνικά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ κατά τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάχεμ Σούκρι και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα θέλησε αφενός να δώσει το σήμα εκκίνησης για συνέχιση της οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και στην κρίσιμη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και αφετέρου να ζωντανέψει πάλι το διάλογο με τα Τίρανα για την ΑΟΖ και τα 12 ναυτικά μίλια.
Ο πρώτος από τους δύο αυτούς στόχους δρομολογείται, με τριμερή Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου να αναμένεται το επόμενο διάστημα. Ο δεύτερος αποδεικνύεται πιο δύσκολος, καθώς η Τουρκία επιχειρεί όπως είχε κάνει και το 2009 να ακυρώσει όποια προσέγγιση Ελλάδας- Αλβανίας. Όμως η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων περνά προφανώς και από τις σχέσεις με την Αθήνα.
Το ερώτημα είναι πόσο άμεσα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία; Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και εφόσον η Άγκυρα αποδείξει πως η απόσυρση του Oruc Reis δεν ήταν μία κίνηση τακτικής, θα μπορούσε να αποτελέσει το χρονικό ορόσημο για την επανέναρξη των συζητήσεων. Το Βερολίνο είναι σαφές ότι επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ενώ δεν θέλει να φτάσει η ΕΕ στο σημείο να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Αντίθετα το Παρίσι είναι υπέρ μίας πιο σκληρής στάσης.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις Γερμανίας- Γαλλίας ως προς την πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, έγιναν εμφανείς και στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist χθες όπου μίλησαν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για τις βλέψεις επανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς έχει ηγεμονικές βλέψεις σε τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάρφωσε μάλιστα τη Γερμανία χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για χώρες απρόθυμες να επιβάλλουν κυρώσεις λόγω οικονομικών σχέσεων με την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: