Πόσο κοντά στο Big Bang μπορούμε να φθάσουμε; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πόσο κοντά στο Big Bang μπορούμε να φθάσουμε;

Ενα ταξίδι «πίσω στη γέννηση του Σύμπαντος» ξεκίνησε ανήμερα τα Χριστούγεννα το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), κουβαλώντας μαζί του τα όνειρα και τη δουλειά μιας ολόκληρης γενιάς αστρονόμων. Χρειάστηκαν 25 χρόνια αβεβαιότητας, λαθών και εφευρετικότητας για να κατασκευαστεί – μια κοινή προσπάθεια της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA). Θα χρειαστεί ακόμα ένας μήνας για να τεθεί σε τροχιά, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Και άλλοι πέντε μήνες προκειμένου να ξεδιπλώσει πλήρως το δυναμικό του, τη μεγάλη, σε μέγεθος γηπέδου του τένις, θερμική του ασπίδα, τα επίχρυσα κάτοπτρά του, τα επιστημονικά του εργαλεία. Είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό παρατηρητήριο του Διαστήματος, με έδρα το ίδιο το Διάστημα, που έχει φτιαχτεί ποτέ, το πλέον τελειοποιημένο όργανο παρατήρησης του κόσμου που στάλθηκε ποτέ στο Διάστημα. Πολλά μπορούν, φυσικά, να πάνε ακόμα στραβά. Εφόσον πάνε καλά όμως, το JWST, ο διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble, φιλοδοξεί να απαντήσει στα δύο, ίσως, μεγαλύτερα ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: «Από πού προερχόμαστε;» και «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;».

Εκτόξευξη

Το JWST απογειώθηκε το Σάββατο από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας, μεταφερόμενο από έναν πύραυλο Ariane 5. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν – γιατί οι αστρονόμοι είναι προετοιμασμένοι για «έξι μήνες άγχους» και «344 ξεχωριστά σημεία εν δυνάμει αποτυχίας» -, από το ερχόμενο καλοκαίρι οι ίδιοι θα αρχίσουν να βλέπουν το Σύμπαν υπό νέο πρίσμα. Και όπως σημειώνουν οι «New York Times», ανυπομονούν περισσότερο για αυτά που δεν περιμένουν. «Κάθε φορά που εκτοξεύουμε ένα μεγάλο καινοτόμο τηλεσκόπιο μας περιμένει μια έκπληξη», εξηγούσε πρόσφατα ο Τόμας Ζέρμπεκεν, αναπληρωτής διαχειριστής επιστημών της NASA. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευτεί ποτέ». Tο JWST κόστισε τελικά 10 δισ. δολάρια, αντί 1-3,5 που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Χάρη στο Hubble, σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας γαλαξιακής μαύρης τρύπας στο κέντρο όλων των γαλαξιών ή υδάτινους ατμούς γύρω από τους εξωπλανήτες. Και το Hubble βρίσκεται σε τροχιά στα 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη – ενώ το JWST θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Οχι τυχαία: απαραίτητη για την καλή του λειτουργία είναι μια θερμοκρασία περιβάλλοντος τόσο χαμηλή ώστε να μην εμποδίζει την εξέταση του φωτός. Γιατί το JWST δεν θα παρατηρεί το Σύμπαν στην περιοχή του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: