Πότε η Εφορία επιβάλει πρόστιμα και πότε «λουκέτα»

Πότε η Εφορία επιβάλει πρόστιμα και πότε «λουκέτα»

Αυστηρές εντολές στους εφοριακούς για απόλυτη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας κατά τους πυκνούς φορολογικούς ελέγχους που ξεκινούν με την επάνοδο της αγοράς στην κανονικότητα δίνει η ΑΑΔΕ.

Οι οδηγίες προβλέπουν την επιβολή προστίμων ή και λουκέτων ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων, ενώ φέτος λόγω της υπολειτουργίας της αγοράς στο πρώτο τετράμηνο και επειδή ο αριθμός των ελέγχων είναι αυξημένος από πέρυσι, σημαίνει πως θα πυκνώσουν αρκετά, κυρίως, μέσα την τουριστική περίοδο, αλλά και μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει πάνω από 50.000 φορολογικούς ελέγχους για φέτος σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και στο σύνολο της αγοράς σε ολόκληρη τη χώρα. Κύριος στόχος, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα είναι βασικά οι τουριστικές επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ θα μετατάξει (σε εθελοντική βάση) εφοριακούς που θέλουν να δουλέψουν σε νησιά και σε ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική, το Πήλιο και η βόρεια Πελοπόννησος. 

Για το 2021, με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ και τις Υπηρεσίες Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Πέρυσι το 2020 που ήταν επίσης έτος κορονοϊού, το σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλάμβανε τη διενέργεια τουλάχιστον 21.700 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, αλλά και επιπλέον 6.000 ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ.

Όμως διενεργήθηκαν σχεδόν διπλάσιοι έλεγχοι και συγκεκριμένα στο διάστημα 1η Ιουνίου έως της 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 43.459 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο πλήθος των 27.700 επιτόπιων ελέγχων σύμφωνα με το σχέδιο), από τους οποίους 32.006 διενεργήθηκαν από τις ΔΟΥ και 11.453 έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ. Τα ποσοστά εντοπισθείσας παραβατικότητας ανήλθαν σε 14,6% και 35,2% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό και οι προγραμματισμένοι, για φέτος, 46.720 έλεγχοι είναι οι ελάχιστοι που θα πραγματοποιηθούν και με βεβαιότητα θα υπερβούν τους 50.000.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και «λουκέτο» από 48 ώρες έως ένα μήνα. Επίσης, με λουκέτο αλλά και βαριές ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.

Ποιες παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο

Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε, έρχεται το λουκέτο, το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: