Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό – Shape.gr

Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό - Shape.gr

Παρότι έχουμε συνδυάσει το εγκεφαλικό επεισόδιο με μεγαλύτερες ηλικίες, περίπου το 10% συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45 ετών. Επίσης σημαντικό, οι γυναίκες διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο από τους άνδρες.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 100.000 γυναίκες κάτω των 65 θα πάθουν εγκεφαλικό. Αυτό σημαίνει ότι εσύ ή κάποια που γνωρίζεις μπορεί να βιώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για εγκεφαλικό πολύ νωρίτερα απ’ ότι περίμενες. Οι πιθανότητες μάλιστα είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, της υψηλής χοληστερίνης, του διαβήτη και της εγκυμοσύνης, που επιφέρει ορμονικές διαταραχές.
«Ο πιο κοινός τύπος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων), συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να πάει στον εγκέφαλο», λέει ο Andrew Stemer, M.D.

Σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό: Τι είναι
Η σπαστικότητα αποτελεί συχνό επακόλουθο ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ), και εμφανίζεται στο 43% των ασθενών. Παρατηρείται εβδομάδες ή μήνες μετά το ΑΕΕ και στην ουσία πρόκειται για μια συνεχή και ακούσια σύσπαση μίας ή περισσοτέρων μυϊκών ομάδων. Πρόκειται για μία κατάσταση που ενώ δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι πολύ επιβαρυντική για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που επέζησαν από το ΑΕΕ.
Κι όμως υπάρχει θεραπεία – και καλύπτεται από τον ασφαλιστικό σου φορέα
Οι θεραπείες για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό είναι διαφόρων μορφών, από φάρμακα μέχρι αποκατάσταση με τη βοήθειας της φυσιοθεραπείας, ανάλογα με την περίπτωση. Ο νευρολόγος μπορεί να χορηγήσει αντισπαστικά φάρμακα. Το αρνητικό σε αυτά είναι πως η δράση τους επηρεάζει εξίσου και τις δύο πλευρές (ενώ η σπαστικότητα μετά από ΑΕΕ πλήττει ή την αριστερή ή την δεξιά πλευρά). Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται από συχνές και δοσοεξαρτώμενες ανεπιθύμητες ενέργειες με κυριότερες την κόπωση και την υπνηλία.
Η βοτουλινική τοξίνη στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας
Η βοτουλινική τοξίνη (που κυκλοφορεί με την επωνυμία BOTOX) έχει σαφή ένδειξη σε ασθενείς με εστιακή σπαστικότητα του άνω ή/και κάτω άκρου μετά από ΑΕΕ. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ασθενών μέσω της επιλογής διαφορετικών μυϊκών ομάδων και/ή διαφορετικών δοσολογικών μονάδων. Το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί συν τω χρόνω σύμφωνα με την ανταπόκριση των ασθενών στο μακροπρόθεσμο πλάνο αποκατάστασης.

Όπως…,https://eidiseis.news/wp-content/uploads/2021/02/Πότε-κινδυνεύουν-οι-γυναίκες-από-εγκεφαλικό-επεισόδιο-η-θεραπεία.jpg

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: