ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν θα βγει από την πανδημία μόνο με τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν θα βγει από την πανδημία μόνο με τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου

Νέο μήνυμα για την επίτευξη υψηλού βαθμού θωράκισης απέναντι στο νέο πανδημικό κύμα έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Όπως ξεκαθάρισε, δεν αρκεί μόνο η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Εστίασε στην ανάγκη διανομής εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που παραμένουν απροστάτευτες έναντι του ιού και επομένως είναι πιθανό να δημιουργηθούν μεγάλες εστίες μόλυνσης.  Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να αναχαιτίσουν το νέο πανδημικό κύμα. 
«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ειδικότερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να «παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. 
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε: «Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον».
«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά. Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», πρόσθεσε ο  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Τα μέτρα που έλαβαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις 

Αγωνία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της σφοδρής επέλασης της Omicron. Στη Βρετανία καταγράφηκε μαύρο ρεκόρ με τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 100.000 σε ένα μόλις 24ωρο, ενώ στη Γαλλία οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 84.000.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των κανονισμών εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες από περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

Στο εξής, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τέτοια περιοχή, θα χρειάζεται, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ PCR, αποφάσισε νωρίτερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει του επερχόμενου κύματος της παραλλαγής «Όμικρον».

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταστήσει εκ νέου…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: