Πού οφείλεται η «καούρα» στο στομάχι και πώς αντιμετωπίζεται

Πού οφείλεται η «καούρα» στο στομάχι και πώς αντιμετωπίζεται

Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν κυρίως νέους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, είναι η καούρα, ο οπισθοστερνικός καυστικός πόνος, οι όξινες αναγωγές (ξινίλες) η δυσκαταποσία και η δύσοσμη αναπνοή.

Οι ενοχλήσεις αυτές συνήθως σχετίζονται με τη λήψη των γευμάτων και μπορεί να διαρκούν πολλές ώρες στην διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας δυσάρεστη αίσθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονται ακόμα και με άδειο το στομάχι, κυρίως το βράδυ με την κατάκλιση ή κατά την σωματική δραστηριότητα και την επίκυψη του σώματος.

Η συνηθέστερη αιτία αυτών των ενοχλήσεων είναι το χημικό έγκαυμα του οισοφάγου που προκαλείται από την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος. Όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας δεν λειτουργεί σωστά, τότε το όξινο καυστικό περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας διάβρωση του βλεννογόνου του. Η παθολογική αυτή κατάσταση ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η συχνή παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλεί βλάβη του βλεννογόνου του, δηλαδή οισοφαγίτιδα. Η μόνη άμυνα του οισοφάγου απέναντι στην δράση των γαστρικών οξέων είναι το σάλιο και ο μηχανικός καθαρισμός του οισοφάγου που γίνεται με επανειλημμένες περισταλτικές κινήσεις.

Η οισοφαγίτιδα είναι μια ύπουλη, χρόνια εξελισσόμενη πάθηση, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ουλώδη στένωση του οισοφάγου με επιδείνωση των συμπτωμάτων (δυσφαγία) αλλά κυρίως, εξελίσσεται στην προ καρκινική κατάσταση που ονομάζεται οισοφάγος Barrett.

Τι προκαλεί την οισοφαγίτιδα;

• Η διαφραγματοκήλη, δηλαδή η παθολογική κατάσταση που συμβαίνει όταν, δια μέσω του διαφράγματος, διέρχεται τμήμα του στομάχου ή/και του κατώτερου οισοφάγου, προς την θωρακική κοιλότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλες διαφραγματοκήλες μπορεί να ευθύνονται και για την κολπική μαρμαρυγή της καρδιάς.

kaoura3

Η ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα: Η ατελής λειτουργική σύγκληση του σφικτήρα που βρίσκεται στο τελικό τμήμα του οισοφάγου, στο σημείο δηλαδή που οι οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι.

• Η αχαλασία του οισοφάγου, δηλαδή η παθολογική κατάσταση αδυναμίας διάνοιξης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, προκαλεί οισοφαγίτιδα λόγω παρατεταμένης στάσεις των τροφών στον οισοφάγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οισοφαγίτιδας;

Η αρχική διάγνωση τίθεται από τις ενοχλήσεις και τα συμπτώματα του ασθενούς. Οι συνήθεις εξετάσεις που προτείνονται για την επιβεβαίωση της οισοφαγίτιδας, την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: