Πού βρισκόμαστε με τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό; Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μας «συστήνει» τα υπό έρευνα εμβόλια – Shape.gr

Εξέλιξη: Διακόπτεται προσωρινά η φάση ΙΙΙ της μελέτης του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης - Shape.gr

Αυτό που έχει εντυπωσιάσει όλους μας -και που έχει βάλει σε σκέψεις αρκετούς- είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται η επιστημονική κοινότητα ώστε να βρεθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, αυτό που ξαφνιάζει εμάς, είναι λογικό για τους επιστήμονες. Αυτή η εστίαση σε έναν κοινό στόχο είναι πρωτόγνωρη, ενώ η ανάγκη να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό (εμβόλια, για να είμαστε ακριβείς) είναι επιτακτική. Επιπλέον, οι ερευνητές «πατάνε» σε γνώριμά τους μονοπάτια για την παρασκευή του εμβολίου, γεγονός που μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο.

Και όσο για την ασφάλεια, η διακοπή της δοκιμής φάσης 3 του εμβολίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca, είναι η απόδειξη ότι δεν πρόκειται να πάρει έγκριση εμβόλιο για τον κορονοϊό που δεν θα πληρεί τις προϋποθέσεις της ασφάλειας.
Κάτι άλλο που έχει παρατηρηθεί είναι η αυξημένη ενημέρωση που έχουμε, από το σύνολο των ειδικών. Έτσι και στην Ελλάδα, εκτός από τους λοιμωξιολόγους, πολλοί καθηγητές, με βαθιές γνώσεις στο αντικείμενο, μας ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις. Και μέσα από την δική τους προσέγγιση καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο όσα συμβαίνουν και τις εξελίξεις.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σε νέα του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μας μεταφέρει τα νεότερα για τα εμβόλια. Εδώ, η πλήρης ανάρτηση του καθηγητή.
«Νέα για τα εμβόλια COVID-19
Που βρισκόμαστε λοιπόν μετά από 9 μήνες; Ας πάμε στο μέτωπο των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ. Τι νέα έχουμε:
Tα 2 εμβόλια της Sinopharm
Η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή σε φάση ΙΙΙ που έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 15,000 συμμετεχόντων -και πιθανώς σύντομα θα έχουμε ανακοίνωση με τα αποτελέσματα- έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). 5,000 εθελοντές για κάθε ένα από τα εμβόλια, συν μια ομάδα ελέγχου 5,000 ατόμων που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Αυτή η κλινική δοκιμή ονομάζεται ‘για την ανθρωπότητα’ (4Humanity), και έχει ξεκινήσει μια διεθνής επέκταση της, με επιπλέον 30,000 άτομα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, άλλα 16,000 άτομα από τα ΗΑΕ είχαν συμμετάσχει – οπότε έχουν περάσει τα μισά του στόχου των 45,000 συμμετεχόντων για τις συνδυασμένες δοκιμές. Χθες ανακοινώθηκε πως τα ΗΑΕ προχώρησαν σε έκτακτη αδειοδότηση εμβoλίου της Sinopharm. Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις από την Κίνα
Tο τρίτο εμβόλιο από την Κίνα, το Coronavac της Sinovac, για το οποίο διεξάγεται κλινική δοκιμή σε φάση ΙΙΙ στην Βραζιλία: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Butantã που διεξήγαγε τη κλινική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: