Πούτιν – Μπάιντεν: «Μαγκωμένα» χαμόγελα, βιαστικές χειραψίες και… πολικές θερμοκρασίες

Πούτιν - Μπάιντεν: «Μαγκωμένα» χαμόγελα, βιαστικές χειραψίες και... πολικές θερμοκρασίες

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του. Αν και οι προσδοκίες από τη συνάντηση ήταν εξαρχής χαμηλές, στη διπλωματία, όπως και στα ραντεβού ισχύει ο ίδιος κανόνας: όταν φεύγεις νωρίτερα, δεν προμηνύεται ευοίωνο το μέλλον της σχέσης. Παρόλα αυτά, είναι εμφανές ότι ακόμα και αν μία άβυσσος χωρίζει την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα και οι δύο χώρες επιθυμούν το σπάσιμο του πάγου.
Κανείς δεν ανέμενε να υπάρξει επίλυση των μεταξύ τους διαφορών σε αυτό το τετ α τετ. Το διακύβευμα ήταν άλλο: να σταματήσει η κατρακύλα. Μία κατρακύλα που είχε επαναφέρει ψυχροπολεμικού τύπου σχέσεις. Ακόμα και ο Τζο Μπάϊντεν, που ήταν αυτός που επιδείνωσε την κατάσταση με χαρακτηρισμούς όπως «δολοφόνος» και «άνθρωπος δίχως ψυχή», γνωρίζει καλά ότι μία σχετική βελτίωση στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι επιβεβλημένη. Ειδικά όσο η Κίνα δυναμώνει.

Οι προθέσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η αμηχανία μεταξύ των δυο ηγετών ήταν έκδηλη. Ακόμα και όταν οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές. Οι χειρονομίες τους βεβιασμένες, τα βλέμματα τους μετά βίας συναντήθηκαν. Οι διπλωματικές αβρότητες οι λιγότερες δυνατές. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυό τους μίλησαν «την ίδια γλώσσα» στη συνάντηση. Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε για το αν η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εχθρικό κλίμα, απάντησε αρνητικά. Έκανε λόγο για μία «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τις δύο πλευρές «να δείχνουν προθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη».

Στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης, αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη και σε μία αποκάλυψη. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ξανά τον χαρακτηρισμό του «φονιάς» που υιοθέτησε για αυτόν ο Αμερικανός πρόεδρος, επιχείρησε να το αφήσει πίσω του. Είπε ότι ο Μπάϊντεν έχει ήδη δώσει εξηγήσεις στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα «ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» επί της κυβερνοασφάλειας, παρότι ο ίδιος αρνήθηκε πως η Ρωσία είχε ανέμειξη σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ. 
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτό τουλάχιστον, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: