Πούτιν -Ζελένσκι επιθυμούν τέλος του αδιεξόδου; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πούτιν -Ζελένσκι επιθυμούν τέλος του αδιεξόδου; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο δεύτερο ημερολογιακό έτος και βρίσκεται σε ένα αρκετά κρίσιμο σημείο. Έξι εβδομάδες από την απελευθέρωση της Χερσώνας δεν υπάρχει ακόμη καμία κινητικότητα στις γραμμές του μετώπου.

Όπως γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Νταν Σαμπάχ στον Guardian, οι Ουκρανοί φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι για αντεπίθεση. Ακόμη, ο καιρός που ήταν πάνω από το μηδέν δεν βοηθάει λόγω του λασπώδους εδάφους που δεν ευνοεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς. «Η κατάσταση έχει κολλήσει», δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, κάτι που δεν βοηθάει το Κίεβο, το οποίο πρέπει επειγόντως να διατηρήσει τη δυναμική του ενόψει της άνοιξης.

Στόχος η νίκη για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, ανέφερε για άλλη μία φορά πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας είναι η νίκη στον πόλεμο. Αναφέρθηκε δύο φορές στην απελευθέρωση της Μελιτόπολης, της οποίας η κατάληψη θα έκοβε την πρόσβαση στην χερσαία γέφυρα, δίχως την οποία η Κριμαία δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί. Ακόμη, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε πως «τα εγγόνια μας θα μπορούν στο μέλλον να τρώνε καρπούζια στην πρόσφατη απελευθερωμένη Χερσώνα και κεράσια στη Μελιτόπολη».

Μέχρι σήμερα η στρατηγική της Ουκρανίας φαίνεται να είναι ευέλικτη και να ανιχνεύει συνεχώς τις αδυναμίες της Μόσχας. Ακόμη, οι άλλες περιοχές που η Ουκρανία ασκεί πίεση, κοντά στην Κρεμίννα και προς το Σβάτοβε στο Λουχάνσκ, δεν είναι τόσο σημαντικές από στρατηγικής απόψεως. Από την άλλη, στην περιοχή του Ντονμπάς, η Ουκρανία παραμένει σε αμυντική θέση, απορροφώντας τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το πρόβλημα της Ρωσίας με τη στρατιωτική ισχύ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως επιμένει να την αποκαλεί, ήταν να προστατεύσει «τον λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κάνοντας έτσι μια αναφορά στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει στον στόχο του να καταλάβει ολόκληρες τις περιοχές, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ συνεχίστηκαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η αργή έως ελάχιστη πρόοδος στο Μπαχμούτ είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ.

Σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση, ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: