Πρίγκιπας Φίλιππος: Εγκατέλειψε την Κέρκυρα μ’ ένα πολεμικό πλοίο – Κοιμόταν σ΄ ένα καφάσι για πορτοκάλια

Πρίγκιπας Φίλιππος: Εγκατέλειψε την Κέρκυρα μ' ένα πολεμικό πλοίο - Κοιμόταν σ΄ ένα καφάσι για πορτοκάλια

Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της περισσότερο σαν πρόσφυγας παρά σαν Βασιλιάς. Έφυγε από την Κέρκυρα μ΄ένα πολεμικό πλοίο και κοιμόταν σ΄ένα καφάσι από πορτοκάλια. Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος, μόλις 18 μηνών. Όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Λίγο μετά τη γέννηση του Φίλιππου, το 1921, ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακαλέσει να μην εκτελεστεί, αλλά δεν της επέτρεψαν ούτε να τον δει.

Έτσι απευθύνθηκε στους Άγγλους συγγενείς της για βοήθεια. Ο πρίγκιπας Ανδρέας απελευθερώθηκε. Το «HMS Καλυψώ», ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού εστάλη για να απομακρύνει την οικογένεια του Φίλιππου από την Ελλάδα. Το «Καλυψώ», αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα Ανδρέα από τον Πειραιά, πήγε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την υπόλοιπη οικογένεια. Ο 18 μηνών τότε πρίγκιπας Φίλιππος και οι αδερφές του επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αλλά το 1930, η μητέρα του Αλίκη διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο.

Οι αδελφές του παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη Γερμανούς ευγενείς με βασιλικές ρίζες και μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ και ο πατέρας του εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο τον Φίλιππο. Πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Από τον Ιούλιο του 1939, άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε πάνω σε τραπέζι κουζίνας

Στις 10 Ιουνίου του 1921, η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα, υπέμενε τους πόνους της γέννας, ξαπλωμένη στο τραπέζι της κουζίνας της έπαυλης στην Κέρκυρα όπου και γέννησε τελικά το πέμπτο της παιδί -και μοναδικό αγόρι- τον Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Το παρατσούκλι της μητέρας του για τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν «Μπαμπίκινς». Ο πατέρας του είχε δανέζικο και ρωσικό αίμα, ενώ η οικογένεια της μητέρας του προερχόταν από Γερμανούς ευγενείς στην Έσση και το Μπάτενμπεργκ.

Οι Βρετανοί βασιλείς είχαν επίσης παντρευτεί αριστοκράτες από την Έσση της Γερμανίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Φίλιππος και η Ελισάβετ…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: