Προσδοκίες για κέρδη στα χρηματιστήρια – Με άνοδο ξεκίνησε το ΧΑ

Προσδοκίες για κέρδη στα χρηματιστήρια - Με άνοδο ξεκίνησε το ΧΑ

Σε ένα January effect προσβλέπουν τώρα οι επενδυτές των διεθνών αγορών μετοχών και ομολόγων, ελπίζοντας ότι θα καλύψουν μέρος των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν την περασμένη χρονιά, “πληρώνοντας τα σπασμένα” του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα προβλήματα αυτά και οι επιπτώσεις τους παραμένουν, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση οικονομικού και επενδυτικού κλίματος. Παράλληλα όμως, στο ξεκίνημα του νέου χρόνου καλλιεργούνται προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών και καλύτερη μελλοντική πορεία.

 Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώνονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό, στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, που ξεκίνησε με κέρδη. Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,68%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 1,51%. Σε ανοδική τροχιά τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +0,95%, CAC40 +1,75%). Κλειστές οι αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης.

Ράλι ομολόγων

 Μίνι-ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Κατά 12  μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού, κατά 13 μβ του ιταλικού. Κόντρα στην τάση τα ελληνικά: Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε περίπου 4,5 μονάδες βάσης, στο 4,64%.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών η ενεργειακή κρίση, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και οι προβλέψεις για χαμηλούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θετική εξέλιξη για τις αγορές, την οικονομία και τις επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που κινείται πλέον στα επίπεδα προ της ενάρξεως του πολέμου στην Ουκρανία. Το πρωι υποχωρούσε έως και 8% στα 70,2 ευρώ. Εκλεισε στα 72,6 ευρώ, υποχωρώντας κατά 4,8%.

Ανοδική τάση, εκλογικό ρίσκο

Στο ΧΑ πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας αποτελούν οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα, τα δημοσιονομικά, τις επενδύσεις και τι; εισροές κεφαλαίων στη χώρα.

΄Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι η αγορά έχει αποτιμήσει λίγο-πολύ τους κινδύνους και το πολιτικό ρίσκο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση στο ΧΑ είναι ανοδική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφευχθούν το επόμενο τρίμηνο πρόσκαιρες  διορθώσεις σημαντικού εύρους.

Μετοχές και δείκτες

Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κατέγραψαν κέρδη. Ομως η συναλλακτική κίνηση ήταν εξαιρετικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: