Προσφυγικό : Η Κομισιόν ερευνά Frontex και επαναπροωθήσεις | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Προσφυγικό : Έρευνα της Κομισιόν για τη Frontex και τις επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έρευνα εις βάρος της Frontex για «παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και επαναπροωθήσεις» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Την είδηση έφερε στο φως το Politico το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους αναφέρει ότι η OLAF εξετάζει μέλη της Frontex «από τις αρχές του περασμένου μήνα».

Κεραμέως εφ΄ όλη της ύλης στο «Βήμα»: Αλλαγές στα μηχανογραφικά, φάκελοι αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς

Η Υπηρεσία διερευνά καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που οδήγησαν ορισμένους αξιωματούχους της Frontex, ακόμα και σε πολύ υψηλά επίπεδα, να εγκαταλείψουν τον οργανισμό τους τελευταίους μήνες.

Τόσο η OLAF όσο και η Frontex επιβεβαίωσαν στο Politico το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα, ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες.

«Η OLAF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το FRONTEX», ανέφερε σε ένα email το γραφείο τύπου της υπηρεσίας, τονίζοντας ωστόσο πως «το γεγονός ότι η OLAF διεξάγει έρευνα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα / οντότητες έχουν διαπράξει παρατυπία / απάτη».

Σε ανακοίνωσή της η Frontex σημείωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με την OLAF», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες έρευνες δεν συνεπάγονται απαραίτητα οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική».

«Καίνε» την Frontex δημοσιεύματα

Τον περασμένο Οκτώβριο, αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel της Γερμανίας, δημοσίευσαν εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η OLAF διερευνά εάν έχουν παραβιαστεί οι εσωτερικές διαδικασίες της Frontex.

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex και πλήρη έρευνα. Προσφυγικό : Η Κομισιόν ερευνά Frontex και επαναπροωθήσεις | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι ο οργανισμός του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό της Frontex έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με τη σοσιαλιστική ομάδα να του ζητά να παραιτηθεί και τους Πράσινους να ζητούν από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα, ενώ κατηγόρησε το Der Spiegel ότι αποκρύπτει την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: