Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για κρυφές μισθώσεις τύπου Airbnb

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για κρυφές μισθώσεις τύπου Airbnb

Εκτεταμένους ελέγχους στα ακίνητα για το εντοπισμό αδήλωτων εκμισθώσεων, είτε κανονικών είτε μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb διενεργεί η ΑΑΔΕ.

Αιτία των αυξημένων ελέγχων είναι τα στοιχεία που δείχνουν αυξημένες πληρότητες από 85% έως και 100% των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, χωρίς παράλληλα να έχουν «ανοίξει καρτέλα» στην ειδική εφαρμογή του taxisnet.

Με συμφωνία που υπογράφηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή με τις εταιρείες πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia προβλέπεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο,  οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Ακόμη, οι πλατφόρμες συμφωνούν, ότι, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Παρόλα αυτά όμως, οι δηλώσεις των ακινήτων στη σχετική πλατφόρμα είναι ελάχιστες και το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για το κύμα ελέγχων.

Διευκρινίζεται, ότι αφορά στους ελέγχους και στα πρόστιμα που προβλέπονται, η εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, αναφέρει τα ακόλουθα:

Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα χρησιμοποιηθούν μικρά συνεργεία ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ θα συνδράμει και η Οικονομική Αστυνομία.
Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους
Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
α) Παράλειψη εγγραφής στο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: