Πρόστιμα για λειψά δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής!

Στις επόμενες μέρες αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν

Την οριστική επιστροφή του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία αποφάσισε η ΑΑΔΕ, καθώς τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν μετά από παρατάσεις αποδείχτηκε ότι ήταν λειψά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτήθηκαν στους  λογαριασμούς των φυσικών και νομικών προσώπων στο Taxisnet, οι τελικοί λογαριασμοί των επιστρεπτέων προκαταβολών και καλούνται να τα επιστρέψουν εντόκως έως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για 18.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ώστε να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας και αφού υπέβαλαν αιτήσεις και έλαβαν τα ποσά, τώρα θα τα επιστρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από 7 κύκλιους επιστρεπτέων προκαταβολών, δόθηκαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με κριτήρια μείωσης του τζίρου και του όρου της διατήρησης της απασχόλησης για ένα χρονικό διάστημα.

Το συνολικό ποσό έλαβαν περίπου 700.000 επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων, συμμετείχαν σε περισσότερους από έναν κύκλο.

Τα λειψά δικαιολογητικά

Μετά από πολλές παρατάσεις, ορίστηκε ως τελική προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών η 30η Δεκεμβρίου 2022. Οι λήπτες των κρατικών ενισχύσεων υπέβαλαν τα δικαιολογητικά αλλά διαπιστώθηκε ότι περίπου 18.000 εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τους βεβαιώθηκε  το σύνολο των ποσών που είχαν λάβει, καθώς τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που αρχίζουν να μετράνε από την ημερομηνία λήψης της ενίσχυσης.

Τα ποσά πρέπει να επιστραφούν εντόκως έως την 31η Ιανουαρίου 2023 ή να ενταχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Απολύσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το βασικό πρόβλημα ήταν η μη πλήρωση του κριτηρίου της απασχόλησης, δηλαδή η υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό των εργαζομένων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι παραβάτες του συγκεκριμένου όρου εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις του αρχείου του Taxisnet με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, παρά την ελαστικοποίηση του κριτηρίου που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, διαπιστώθηκε ότι:

Δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: