Πρόστιμο 390 εκατ. ευρώ στην Meta από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της ΕΕ

Logo Image

Στην μητρική εταιρεία του Facebook Meta επιβλήθηκαν την Τετάρτη δύο πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές διαφήμισης και χειρισμού δεδομένων της εταιρείας παραβίαζαν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων δήλωσε ότι η Meta θα πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει δύο πρόστιμα – το ένα, πρόστιμο ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ (222,5 εκατομμύρια δολάρια) για παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή GDPR, και το δεύτερο, πρόστιμο ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζεται με παραβιάσεις του ίδιου νόμου από το Instagram. Συνδυαστικά, τα πρόστιμα ανέρχονται σε 390 εκατομμύρια ευρώ (414 εκατομμύρια δολάρια).

Τα πρόστιμα σηματοδοτούν την ολοκλήρωση δύο μακροχρόνιων ερευνών της Meta από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία είχε επικριθεί για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία. Η DPC άρχισε να ερευνά την εταιρεία στις 25 Μαΐου 2018, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο ΓΚΠΔ της ΕΕ.

Ο ΓΚΠΔ θέτει αυστηρές απαιτήσεις στις επιχειρήσεις όσον αφορά την επεξεργασία των πληροφοριών των ανθρώπων. Οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που φτάνουν έως και το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων.

Σε έφεση θα προχωρήσει η Meta

Στην απόφαση της Τετάρτης, η DPC δήλωσε ότι η Meta πρέπει να συμμορφώσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων της εντός τριών μηνών. Ο εποπτικός φορέας είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή για τη Meta και αρκετούς άλλους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία.

Η Meta, η οποία άλλαξε το όνομά της από το Facebook το 2021, ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Η απόφαση δεν ισοδυναμεί με απαγόρευση της εξατομικευμένης διαφήμισης και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της Meta για να στοχεύουν χρήστες με διαφημίσεις, πρόσθεσε.

“Η πρόταση ότι οι εξατομικευμένες διαφημίσεις δεν μπορούν πλέον να προσφέρονται από τη Meta σε όλη την Ευρώπη, εκτός εάν έχει ζητηθεί πρώτα η συμφωνία κάθε χρήστη, είναι εσφαλμένη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Υπήρξε έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας σε αυτό το ζήτημα και η συζήτηση μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με το ποια νομική βάση είναι η καταλληλότερη σε μια δεδομένη κατάσταση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: