Πρώτα «σύννεφα» στο δανεισμό του Δημοσίου, βαραίνει το κλίμα στις αγορές

Πρώτα «σύννεφα» στο δανεισμό του Δημοσίου, βαραίνει το κλίμα στις αγορές

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

€99.95 Inc. Vat


24K Gold Finished
Adjustable size for Bracelet & Ring
FREE Shipping!
Handmade Women’s Butterfly Jewelry Set Jewelry

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished | jewelryaccessories4u.com

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished
€99.95 Inc. Vat

Butterfly Jewelry Set includes:
Handmade Butterfly Bracelet
Handmade Butterfly Ring

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Μετά την πανηγυρική άντληση 3,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο τον Ιανουάριο, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 10ετών ομολόγων (στο 0,80%), η διεθνής επιβάρυνση του κλίματος στις αγορές ομολόγων και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αντλήσει περισσότερα το Δημόσιο από τον αρχικό προγραμματισμό έχουν αρχίσει να δημιουργούν δυσκολότερες συνθήκες για το επόμενο διάστημα, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά να έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ είχε μειωθεί στο 0,55% στη δευτερογενή αγορά στις 15 Δεκεμβρίου, τώρα έχει ανεβεί σχεδόν 50% υψηλότερα, ξεπερνώντας το 0,80%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η αύξηση της απόδοσης αντανακλά διεθνείς εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις ενισχύονται, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τα τεράστια προγράμματα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αλλάζουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που αποτελεί και το παγκόσμιο «βαρόμετρο» για τις αγορές, έχει ξεπεράσει το 1,30% και κινείται προς τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν την πανδημία και τη μεγάλη πτώση που είχε σημειώσει μετά τις παρεμβάσεις της Fed.

Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία παρέχει μια «εγγύηση» στους επενδυτές για το άμεσο μέλλον, μια πρόσθετη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις που θα υποστούν τα κράτη, για να παράσχουν στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενόψει της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στα προγράμματα εμβολιασμού.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αυτό το θέμα αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχιών, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματισθεί να διατεθούν το 2021 για μέτρα στήριξης θα αυξηθούν σημαντικά, ενδεχομένως και πάνω από τα 10 δισ. ευρώ. Το πρόσθετο κόστος των παρεμβάσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Όλα αυτά, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα δημοσιονομικά στοιχεία, για να βγάλουν συμπεράσματα για την έκταση των επιδράσεων της κρίσης στον ελληνικό προϋπολογισμό. Η Citigroup αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για το φετινό έλλειμμα, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ, έναντι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: