Πρόταση Μητσοτάκη: Για το «διαβατήριο προς την κανονική ζωή» μιλούν τα ξένα ΜΜΕ

Πρόταση Μητσοτάκη: Για το «διαβατήριο προς την κανονική ζωή» μιλούν τα ξένα ΜΜΕ

Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ τράβηξε η πρόταση Μητσοτάκη προς την ΕΕ για καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού.Πρόκειται για  «το διαβατήριο προς την κανονική ζωή», όπως αναφέρειχαρακτηριστικά η Bild  η οποία ωστόσο δεν παραλείπει να τονίσει πως πρόκειται «από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ τo 2021».

«Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών;»  γράφει η Bild. Και συνεχίζει:  Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα…), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως «διαβατήριο για την φυσιολογική ζωή»;

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς υπέρ,αναφέρει το Politico και γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Αντίγραφο της επιστολής με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου εστάλη και στους άλλους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ».

«Η Ελλάδα πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να ανακάμψουν τα ταξίδια από χώρα σε χώρα», ανέφεραν ο Guardian και η Telegraph στη Βρετανία.

 Το ειδησεογραφικό πρακτορείο  Reuters συνδέει επίσης την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, που στηρίζει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομία της στον τουρισμό, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της πιστοποιητικό εμβολιασμού» και «θέλει να το επεκτείνει στην Ευρώπη των 27», «λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναπαράγοντας την ίδια λογική και σκεπτικό, τα οποία αποδίδουν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα εμπόδια

Να σημιωθεί πάντως πως οι αρνητές αυτών των σχεδίων υποστηρίζουν ότι τέτοια διαβατήρια θα έθεταν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, αρνούμενα την πρόσβαση σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες στους μη εμβολιασμένους και ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω παρακολούθηση της υγείας.
 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: