Προτεραιότητα σε ενέργεια, επενδύσεις και τουρισμό

Προτεραιότητα σε ενέργεια, επενδύσεις και τουρισμό

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Την επενδυτική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών στη Σαουδική Αραβία. Η ενέργεια και ο τουρισμός κυριάρχησαν στις διήμερες συζητήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει παράλληλα μηνύματα και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2022 προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία. 

Η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού εξετάστηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με έναν νέο κύκλο επαφών θέλει να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου». Μάλιστα τόνισε πως φέτος η ανάπτυξη θα υπερβεί το 6%, αναφέρθηκε στην καλή πορεία του τουρισμού και προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία. 

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια συναντήθηκε και με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο.

Η ενεργειακή διάσταση 

Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ενεργειακό «κομμάτι» αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός στη Σαουδική Αραβία. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

«Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία μπορεί να είναι transit χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ ο κ. Μητσοτάκης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: